Pradžia > Naujienos > Advokatė dr. Inga Martinkutė pasakoja apie 2024 m. vyksiančią ESIL konferenciją

Advokatė dr. Inga Martinkutė pasakoja apie 2024 m. vyksiančią ESIL konferenciją

2024-ųjų metų rugsėjį Vilniuje pirmą kartą vyks European Society of International Law (ESIL) tarptautinės teisės konferencija. Tai jau 19-oji kasmetinė ESIL konferencija, į kurią susirinks mokslininkai, praktikai ir studentai iš viso pasaulio aptarti ir diskutuoti aktualiausiais tarptautinės teisės ir tarptautinių santykių klausimais. Plačiau apie šį renginį ir jo svarbą Lietuvos teisės bendruomenei mums papsakojo advokatė ir VU Teisės fakulteto dėstytoja dr. Inga Martinkutė.

Papasakokite šiek tiek apie ESIL organizaiją – kuo ji įdomi?

Studijuodama tarptautinės teisės doktorantūroje Singapūre atkreipiau dėmesį, kad tarptautinės teisės srityje dvi stipriausios tarptautinės organizacijos yra American Society of International Law ir European Society of International Law (ESIL). Aišku mums, lietuviams, ESIL yra daug artimesnė, ir ji turi itin stiprų palaikymą iš Europos universiteto instituto Florencijoje, vykdančio aukštos kokybės tyrimus tarptautinės teisės srityje. Dalyvaudama ESIL renginiuose ir veikloje buvau sužavėta turinio kokybe. Jų konferencijos labai įdomios, temos labai originalios, o visi pranešėjai taip pat būna tikrai puikiai pasiruošę savo pranešimams.

Tuomet man kilo idėja, kaip būtų puiku kada nors turėti tokio aukšto lygio tarptautinės teisės renginį Lietuvoje, Vilniuje. Pradėjau kalbėti tiek su ESIL vadovybe, tiek su VU Teisės fakulteto vadovybe, ir galiausiai pateikus organizavimo paraišką, bei laimėjus, buvo priimtas sprendimas 2024-ųjų metų ESIL konferenciją surengti būtent Vilniuje.

Kokia šių metų konferencijos tema? Kodėl ji būtent tokia?

Kitų metų konferencijos tema – ,,Technologiniai pokyčiai ir tarptautinė teisė”. Ji buvo pasirinkta todėl, nes sulaukė didelio susidomėjimo tarp pačių teisininkų tarptautininkų, bet taip pat ir todėl, nes mūsų fakultetas irgi daro daug iniciatyvų, susijusių su technologijų teise. Lietuva turi ne tik įdomių start up’ų, bet taip pat yra ir fintech’ų pradininkė. Vienu žodžiu, tai pasirodė kaip labai įdomi, aktuali Lietuvai ir į ateitį sufokusuota tema.

Na o tarptautinė teisė turi labai daug sąsajų su technologijomis – tai ir karinių technologijų, ir dirbtinio intelekto reguliavimas, ir technologijos teisinių ginčų sprendime, įrodymų rinkimo procese, etc. Socialinių tinklų algoritmai gali daryti įtaką žmonių išankstiniams nusistatymams, įtakoti demokratinius pasirinkimus, todėl pagrįstai keliami klausimai, kaip tokios technologijos turi būti reguliuojamos ar ribojamos tarptautinių lygmeniu. Yra daugybė įdomių temų, kurias šioje konferencijoje galėsime paliesti, įskaitant ir tai, koks yra Europos vaidmuo šiame ateities pasaulyje.

Technologijos žmonėms padeda įgyti didesnę galią, padaryti kažką geriau, stipriau ir greičiau. Tačiau su nauja galia ateina ir naujos atsakomybės, o teisę aš matau kaip balansavimo įrankį, padedantį užtikrinti šias atsakomybes. Šiais laikais yra ypač svarbu suprasti, kur mes esame, ir koks teisės vaidmuo naujų technologijų pasaulyje, taigi tam reikalingos diskusijos.

ESIL konferencija Vilniuje vyks 2024-ųjų metų rugsėjo 5-6 dienomis, Radisson Blu Hotel Lietuva viešbutyje.