Pradžia > Naujienos > Dekano sveikinimas 382-ojo VU Teisės fakulteto gimtadienio proga

Dekano sveikinimas 382-ojo VU Teisės fakulteto gimtadienio proga

 

Gerbiamieji Kolegos ir Kolegės!

1641 m. spalio 11 d. Lenkijos karalius ir Lietuvos didysis kunigaikštis Vladislovas IV Vaza suteikė privilegiją Teisės fakultetui Vilniaus universitete įsteigti. Tai – visaverčių teisės studijų Lietuvoje pradžia. Tačiau ši pradžia nebūtų įmanoma be Lietuvos didiko LDK pakanclerio Kazimiero Leono Sapiegos, kurio dosni fundacija leido išpildyti svajonę studijuoti teisę Lietuvoje, Vilniaus universitete. Prisimindamas tai didžiuojuosi ir džiaugiuosi, kad Kazimiero Leono Sapiegos dėka skaičiuojame ir prisimename ilgaamžę savo Fakulteto istoriją.

Ilgos Teisės fakulteto istorijos metu buvo visko – ir pakilimų, ir nusileidimų, ir šviesių, ir tamsių dienų. Fakulteto veikla buvo ribojama ar stabdoma. Vis dėlto rasdavome jėgų pakilti ir drauge su visa Universiteto bendruomene tęsti kelionę į žvaigždes. Šiandien esame stiprūs ir gerbiami, turime kuo pasidžiaugti įvairiose Fakulteto gyvenimo srityse.

Savo vardą ir savo autoritetą susikūrėme patys. Tai visos mūsų akademinės bendruomenės – studentų ir dėstytojų, mūsų alumnų ir socialinių partnerių, kiekvieno, kasdien nuoširdžiai dirbančio Fakultete, nuopelnas. Bet tai nereiškia, kad galime sustoti, turime daug ambicingų planų. Netrūksta ir iššūkių, kuriuos įveikę tampame stipresni. Veikdami kartu galime labai daug.

Kviečiu prisiminti Leono Sapiegos, mūsų Fakulteto fundatoriaus tėvo, Trečiojo Lietuvos Statuto pratarmėje LDK luomams išsakytus žodžius: „Ne tik kaimynas ir eilinis mūsų Tėvynės pilietis, bet ir pats valdovas, mūsų ponas, jokios kitos valdžios mums negali turėti, kaip tik tą, kurią jam leidžia teisė. Todėl, turėdamas savo rankose tokią gėrybę, kurios už jokius pinigus negalima nupirkti, kiekvienas doras žmogus privalo gerai ją pažinti, o pažindamas – pats save ir savo įgeidžius valdyti bei pagal rašytinį teisyną elgtis ir nieko neskriausti, o jeigu pats kieno nors būtų skriaudžiamas, turi žinoti, kur dėl savo skriaudos užtarimo ir pagalbos ieškoti.“

Nuoširdžiai kviečiu didžiuotis mūsų Fakultetu ir visada prisiminti studento priesaikos žodžius: „Teisės fakultetas – mano Fakultetas, todėl nuo šiandien ir visados, būsiu su juo ir už jį!“

Su Fakulteto gimtadieniu!
Haroldas Šinkūnas