Pradžia > Naujienos > Moterų apsauga nuo smurto: lyčių neutralumo poveikis ir ignoravimo kaina

Moterų apsauga nuo smurto: lyčių neutralumo poveikis ir ignoravimo kaina

 

Vakar vykusioje VU Teisės fakulteto Lenkijos teisės mokyklos organizuotoje diskusijoje „16 aktyvumo dienų prieš smurtą dėl lyties: lyčių neutralumo poveikis Lietuvos ir Lenkijos visuomenei“ teisiniu, kriminologiniu ir psichologiniu aspektais buvo aptarta moterų apsauga nuo smurto. Renginį moderavo doc. dr. Ilona Michailovič, o pranešimus skaitė Lenkijos ir Lietuvos ekspertės.

Kriminologijos specialistė iš Krokuvos Jogailos universiteto Teisės ir administravimo fakulteto, dr. Magdalena Grzyb pristatė Europos valstybių įstatymuose esančius skirtingus požiūrius į smurtą artimoje aplinkoje ir išsamiau aptarė Lenkijos ir Ispanijos atvejus. Kita diskusijos dalyvė iš Lenkijos – Agata Szypulska, dirbanti Europos lyčių lygybės institute (EIGE), nacionalinė smurto dėl lyties ekspertė, paskirta Žmogaus teisių komisaro biuro Varšuvoje. Ji pristatė organizacijos EIGE veiklą ir tikslus bei kalbėjo apie moterų patiriamo smurto poveikį psichologiniu ir finansiniu apsektais. „Turime apskaičiuoti, kiek valstybėms kainuoja smurto ignoravimas?“, – kėlė klausimą A. Szypulska. Ji atkreipė dėmesį, kad smurtą patyrusioms aukoms reikia laiko atsigauti psichologiškai, dėl ko kurį laiką gali tekti nustoti dirbti, o tai vėliau sukelia atitinkamų finansinių sunkumų.

Dr. Zuzana Vasiliauskaitė, tarptautinė kovos su smurtu prieš moteris ekspertė, mokslininkė, teisės ir traumų psichologė, Vytauto Didžiojo universiteto lektorė, paaiškino lyties neutralumo įtaką siekiant apsaugoti moteris nuo smurto Lietuvoje. Anot specialistės, moterų ir vyrų pozicija visuomenėje skiriasi. „Mes turime labai ilgą smurto prieš moteris istoriją“, – kalbėjo ji. Apibendrindama Z. Vasiliauskaitė teigė, kad nevertinant smurto prieš moteris kaip pagrįsto lytimi, moterys tampa pažeidžiamesnės ir menksta saugumo įstaigų pasitikėjimas pranešimais dėl patiriamo smurto.

Šis renginys buvo organizuojamas prisidedant prie kasmetinės tarptautinės kampanijos 16 aktyvumo dienų prieš smurtą prieš moteris, kuri vyksta nuo lapkričio 25-osios, Tarptautinės smurto prieš moteris panaikinimo dienos, iki gruodžio 10-osios, Žmogaus teisių dienos.