Pradžia > Naujienos > Paskaitoje aptarta EŽTT praktika ir aktualios Strasbūro teismo bylos

Paskaitoje aptarta EŽTT praktika ir aktualios Strasbūro teismo bylos

 

VU Teisės fakultetas pavasarį pradėjo su kovo 1 d. Tech Hub erdvėje vykusia doc. dr. Donato Murausko paskaita „Ar visuomenės vertybės atspindimos EŽTT praktikoje? Baltijos šalių pavyzdžiai“.

D. Murauskas pirmiausia pristatė žmogaus teisių diskursą, kuris, anot jo, šiandien iš esmės prilygsta moraliniam. Paskaitos metu jis pabrėžė, kad kalbant apie konkrečius žmogaus teisių iššūkius, svarbu suprasti kylančią įtampą tarp universalizmo ir pliuralizmo siekių, įgyvendinant žmogaus teises. Nors įprastai norime kalbėti apie aiškiai apibrėžtus vertybinius standartus šiandienos diskusijos dominuojamos pliuralistinio požiūrio ir moralinio reliatyvumo. Todėl ir žmogaus teisių apsaugos standartai dažnai jų taikymo procese tampa kompromisu tarp siekiamo standarto ir būtinybės atsižvelgti į konkrečių grupių, valstybių, asmenų specifinį požiūrį ir patirtį.

Docentas pristatė, kaip fundamentali universalizmo ir pliuralizmo sankirta sprendžiama Europos Žmogaus Teisių Teismo praktikoje, taikant subsidiarumo principą ir vertinimo laisvės doktriną. Paskaitoje aptartos konkrečios aktualios Strasbūro teismo bylos: Vasiliauskas prieš Lietuvą, Savickis ir kiti prieš Latviją ir Valullina ir kiti prieš Latviją.

Paskaitos dalyviai aktyviai įsitraukė, dalinosi įžvalgomis ir uždavinėjo klausimus apie sudėtingumą konkrečiu atveju suderinti unifikuotą žmogaus teisių standartą ir nacionalines vertybes, taip pat apie konkrečių bylų keliamus teisinius iššūkius.