Pradžia > Naujienos > Prof. Wanda Mastor paskaitoje pristatė dviejų konstitucionalizmų ypatumus

Prof. Wanda Mastor paskaitoje pristatė dviejų konstitucionalizmų ypatumus

 

Šiandien VU Teisės fakultete svečiavosi profesorė Wanda Mastor, Viešosios teisės docentė ir Kapitolijaus universiteto Lyginamosios teisės centro direktorė. Fakulteto bendruomenės nariams ji skaitė paskaitą tema „Pasakojimas apie du konstitucionalizmus“ ir pristatė teisminės kontrolės skirtumus Europoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Siekiant užtikrinti leidžiamų įstatymų legitimumą, XX a. Europos valstybėse pradėjo kurtis teisminės kontrolės institucijos, kurios turėjo užtikrinti įstatymų atitikimą Konstitucijai, spręsti su rinkimais susijusius klausimus ir problemas, kylančias tarp centrinės valdžios ir regionų. Paskaitos metu profesorė pristatė skirtingose Europos valstybėse esančių konstitucinių teismų sudėties ypatumus ir reikalavimus konstituciniams teisėjams.

Tiesa, ne visose valstybėse teisminę kontrolę atlieka Konstituciniai teismai. Štai Prancūzijoje šis vaidmuo tenka Konstitucinei tarybai, kurios nariu, kaip pasakoja W. Mastor, gali tapti buvę prezidentai. Be to, Prancūzijos Konstitucinės tarybos nariams nekeliamas reikalavimas turėti teisinį išsilavinimą ar kitas specialias kompetencijas.

Aptarusi teisminės kontrolės ypatumus Europos valstybėse, profesorė pristatė JAV Aukščiausiojo teismo sudėtį ir  atsakomybes – tikrinti Kongreso ir Prezidento įsakymų atitikimą Konstitucijai.