Pradžia > Naujienos > Su mentorių pagalba augama greičiau: idėjas paversti realybe padės projektas „TechHub“

Su mentorių pagalba augama greičiau: idėjas paversti realybe padės projektas „TechHub“

Pandemijos laikotarpis parodė, kad kiekviena krizė gali būti ir galimybių metas. Daugybė verslų jau pasinaudojo proga ieškoti sprendimų internetinės prekybos, sveikatos, darbo optimizavimo ir kitose srityse, tačiau rinkai vis dar reikalingos įvairias aktualias problemas galinčios spręsti inovacijos. Kartu ieškoti galimybių versle kviečia Vilniaus universiteto (VU) Technologijų uosto dalis – Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) įgyvendinamas projektas „TechHub“ – siekiantis suburti įvairių sričių atstovus, skatinti žiniomis grįsto verslo augimą šalyje, be to, šį lapkritį organizuojantis pirmąjį startuolių pre-akceleratoriaus ciklą.

 Inovatorių bendruomenės kūrimas

 „Pagal inovacijų pajėgumų srities vertinimus, tokius, kaip mokslo tiriamosios ir eksperimentinės plėtros (MTEP) lygis, patentų išradimams kiekis, Lietuva pasaulyje užima 42-tą vietą iš 141. Norime prisidėti prie šio rodiklio gerinimo – sukurti palankią aplinką ankstyvosios stadijos inovatyvioms idėjoms augti, suburti aktyvių inovatorių bendruomenę, kuri įsitrauktų į įvairių visuomenės, mokslo ar verslo problemų sprendimą, galėtų atrasti bendraminčių, kartu vystyti savo idėjas“, – sako MITA direktorius Gintas Kimtys.

Projekto konsultantai jau teikia profesionalias konsultacijas įmonėms, besidominčioms inovacijų kūrimo ir (ar) diegimo galimybėmis. Įvairių sričių ekspertai verslo atstovus konsultuoja finansavimo, projektų administravimo ir valdymo, paraiškų rengimo, strategijos, mokesčių ir kitais klausimais. Planuojama, kad su projekto ekspertų pagalba įmonės sukurs ar įsidiegs 100 inovacijų.

Inovacijų entuziastai taip pat bus kviečiami dalyvauti reguliariuose inovacijų populiarinimo, tinklaveikos renginiuose, kuriuose bus pristatomos verslumo ekosistemos sėkmės istorijos, ankstyvosios stadijos idėjų kūrimo galimybės, rinkos tendencijos. Be to, jaunuoliai galės savo jėgas išbandyti hakatonuose, kuriuose kurs prototipus verslui aktualioms problemoms spręsti, susipažins su bendraminčiais ir turės galimybę laimėti bilietą į pre-akceleratorių.

 Idėją paversti minimaliu produktu

 Lapkričio mėnesį planuojamas pirmasis startuolių pre-akceleratoriaus ciklas. Tai 3 mėnesius trunkančios intensyvios mokymų ir mentorystės sesijos, skirtos startuolių idėjoms išvystyti iki minimalaus produkto, taip pat verslo kūrimo žinioms ir įgūdžiams įgyti. Planuojama, kad projekto metu savo idėjas iki minimalaus gyvybingo produkto išaugins 120 startuolių.

 „Nustatyta, jog savo srities mentorių pagalbą gaunantys startuoliai auga beveik 4 kartus greičiau ir pritraukia net 7 kartus daugiau rizikos kapitalo, nei besivystantys savarankiškai. Taip yra todėl, kad profesionalūs ir patirties bagažą turintys mentoriai gali ne tik suteikti naudingų verslo kūrimo žinių, bet ir atkreipti dėmesį į klaidas, motyvuoti, supažindinti su potencialiais investuotojais, verslo angelais“, – sako projekto vadovė Gintarė Narakienė.

Pre-akceleratoriaus metu startuoliai turės galimybę nemokamai gauti iki 25 000 Eur paslaugų. Patyrę ekspertai ves užsiėmimus ir konsultuos inovacijų kūrimo, verslo steigimo, produkto vystymo, pozicionavimo, prekės ženklo kūrimo, komandos stiprinimo, finansavimo, intelektinės nuosavybės ir kitais klausimais. Mokymų laikotarpiu startuolius lydės asmeniniai mentoriai.

Startuoliai taip pat turės galimybę projekto lėšomis išvykti į užsienį. Penkios geriausiai pasirodžiusios komandos iš kiekvieno ciklo galės užmegzti pažintis tarptautinių vizitų ES šalyse metu, ten ieškos partnerių bei investuotojų, dalyvaus B2B susitikimuose. Dar 5 geriausiai pasirodžiusios komandos galės dalyvauti užsienio akceleratoriuose.

Projektas taip pat padės atrasti trūkstamus komandos narius. „Startuolis retai gali būti sėkmingas vieno žmogaus kūrinys. Jam egzistuoti reikia ne tik sektoriaus patirties, technologijų išmanymo, bet ir vadybininko, teisininko, finansų kontrolieriaus. Tad norime suburti kuo daugiau tarpdisciplininių komandų, taip pat susidedančių ne tik iš studentų, bet ir mokslininkų. „TechHub” ekspertai padės surasti startuolių komandoms pastiprinimą, taip pat prisidėti kviečia ir tuos, kurie neturi startuolio, bet nori padėti įgyvendinti kitų idėjas“, – sako G. Narakienė.

Teikti paraiškas dalyvauti pre-akceleratoriuje galės visi startuoliai – didelį ir inovacijomis grindžiamą verslo plėtros potencialą turinčios labai mažos ar mažos įmonės, veikiančios ne ilgiau nei 5 metus. Kiekviena pretenduojanti komanda pagal parengtą pavyzdinę formą turės pateikti informaciją apie startuolį, komandą, paslaugą (produktą) bei pagrįsti jos inovatyvumą. Gautas paraiškas įvertins bei dalyvius atrinks projekto ekspertai.

Planuojami iš viso šeši pre-akceleratoriaus ciklai iki 2022 m. lapkričio mėn., kiekvienam ciklui bus atrinkta 20 įmonių. Registracija į pirmąjį ciklą prasidės 2020 m. spalio 12 dieną ir truks iki spalio 23 dienos. Informaciją apie registracijos pradžią bei kitas naujienas rasite „Vilnius University Tech Hub“ Facebook paskyroje bei www.mita.lrv.lt/techhub.

Visi susidomėję galimybe dalyvauti pre-akceleratoriuje taip pat kviečiami į informacinius susitikimus:

  • Spalio 12 d. Saulėtekio al. 9, Teisės fakulteto pirmame aukšte, šalia kavinės „Caif Cafe“. Registracija: https://bit.ly/30fjQ0k
  • Spalio 14 d. Naugarduko g. 24, Matematikos ir informatikos fakulteto 102 aud. Registracija: https://bit.ly/2SfyjEN
  • Spalio 19 d. nuotoliniu būdu studentams, MS Teams platformoje. Registracija: https://bit.ly/349eyV5
  • Spalio 22 d. nuotoliniu būdu mokslininkams, dėstytojams bei doktorantams, MS Teams platformoje. Registracija: https://bit.ly/36d5H7D

Renginį rasite ir Facebook platformoje