Pradžia > Naujienos > Tarptautinė konferencija Lietuvos Respublikos Konstitucijos 30-mečiui

Tarptautinė konferencija Lietuvos Respublikos Konstitucijos 30-mečiui

Lietuvos Respublikos Konstitucijos 30-mečio proga įvyko VU Teisės fakulteto organizuota tarptautinė mokslinė konferencija „The 30th Anniversary of the 1992 Lithuanian Constitution and Constitutional Challenges in the 21st Century“. Renginyje pranešimus skaitė Lietuvos ir užsienio valstybių teisės mokslininkai ir praktikai, daug dėmesio buvo skiriama Lietuvos ir kitų valstybių konstitucijoms, konstitucinių teismų jurisprudencijai, šiuolaikiniams konstituciniams iššūkiams.

Konferenciją sveikinimo kalbomis pradėjo VU Teisės fakulteto dekanas doc. Dr. Haroldas Šinkūnas ir ES Teisingumo Teismo pirmininkas Koen Lenaerts, jie pabrėžė Konstitucijos ir joje įtvirtintų vertybių svarbą demokratinėje valstybėje ir jos visuomenėje.

Pirmoje konferencijos dalyje Lietuvos mokslininkai pristatė Lietuvos Respublikos Konstituciniam Teismui kylančius iššūkius, kalbėjo apie konstitucinių žmogaus teisių apsaugą, Europos Sąjungos Teisingumo Teismo praktiką ir Europos Sąjungos teisės santykį su nacionaline teise, aptarė tautos vaidmenį kuriant 1992 m. Lietuvos Respublikos Konstituciją.

Antroje ir trečioje konferencijos dalyje savo tyrimus pristatė mokslininkai iš Slovėnijos, Vokietijos, Lenkijos, Latvijos, Ukrainos, Austrijos bei Lietuvos. Buvo aptariama konstitucinių žmogaus teisių interpretavimo ir užtikrinimo problematika, analizuojamas Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo vaidmuo saugant žmogaus teises. Daug dėmesio buvo skiriama kitų valstybių konstitucinei patirčiai. Buvo aptarta Lenkijoje kilusi konstitucinė krizė ir COVID-19 pandemijos metu kilę teisiniai iššūkiai, Vokietijos Konstitucinio Teismo konstitucinė jurisprudencija, buvo lyginamos Lietuvos ir Latvijos konstitucijos, nagrinėjama valstybių konstitucijų reikšmė užtikrinant nacionalinį saugumą, teismų steigimo problematika atsižvelgiant į EŽTT ir ESTT rekomendacijas, Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo įtaka įgyvendinant asmens ūkinę veiklos laisvę.