Pradžia > Naujienos > TeDi savaitė: diskusijos apie geopolitinę padėtį, stresą teisininko profesijoje ir SMD laimėtojai

TeDi savaitė: diskusijos apie geopolitinę padėtį, stresą teisininko profesijoje ir SMD laimėtojai

Šią savaitę, balandžio 8-12 dienomis, vyksta kasmet Vilniaus universiteto Studentų atstovybės Teisės fakultete organizuojamos „Teisininkų dienos 2024“ (TeDi), kuriose kviečiami dalyvauti tiek VU, tiek Teisės fakulteto bendruomenės nariai. Šiemet renginiuose buvo diskutuojama saugumo ir geopolitinėmis temomis, kalbama apie apie psichologinę sveikatą ir tradiciškai vyko „SMD Baigiamoji konferencija“, kurios metu paaiškėjo geriausius mokslinius darbus parengusios studentų komandos.

Pirmadienį, balandžio 8-ąją, TeDi pradėjo „Atidaromoji konferencija“, kurioje buvo kalbama daugeliui rūpimais klausimais apie dabartinę geopolitinę padėtį ir gynybą. Renginyje diskutavo Mjr. Mindaugas Milius, Lietuvos Šaulių Sąjungos Karaliaus Mindaugo šaulių 10-osios rinktinės vadas, Mjr. Gintautas Sakalauskas, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kompetencijų vertinimo ir komplektavimo skyriaus viršininkas, doc. dr. Indrė Isokaitė-Valužė, VU TF dėstytoja ir  VU TF vyr. lekt. dr. Milda Markevičiūtė, „COBALT“ kontoros advokatė. Renginio įrašas.

Balandžio 9-ąją buvo kalbama psichologine tema renginyje ,,Kaip valdyti alinantį stresą studijose ir darbe? Psichologinės sveikatos svarba teisininko profesijoje“. Apie streso valdymą profesiniame gyvenime kalbėjo trys ekspertės: Karolina Kasciukevičiūtė, Dr. Virginija Klimukienė ir Adriana Jokšaitė. Ekspertės su studentais kalbėjo apie skirtingas streso rūšis, kodėl jį patiriame ir apie jo padarinius mūsų veiksmams bei kaip atskirti nuovargį nuo perdegimo. Renginio dalyviai išgirdo metodų, padedančių valdyti stresą. Kelių palengvinti stresą yra tiek, kiek žmonių, tačiau kai kurie metodai (laiko planavimasis, užsiėmimas mėgstamais hobiais, prioritetų nusistatymas) – aktualūs daugumai. Pokalbio pabaigoje ekspertės atsakė į studentų iš anksto užduotus klausimus kovojimo su stresu tema.

Antradienį vyko dar vienas neeilinis TeDi renginys „Teisė 101“. Šis seminaras skirtas asmenims, kurie nėra teisininkų bendruomenės dalis, tačiau vis tiek siekia patobulinti savo teisines žinias. Dalyviai šio seminaro metu sužinojo, ką daryti paštu gavus procesinius dokumentus arba kokie yra teisinės gynybos būdai siekiant apginti savo teises, kokie turi būti asmens žingsniai esant ieškovu ar atsakovu ieškinyje. Savo žiniomis su klausytojais dalinosi teisės ekspertai Vytautas Zelianka ir Gabija Breiterytė.

Vakar, balandžio 10 d., „SMD Baigiamojoje konferencijoje“ VU TF studentai pristatė savo rengtus mokslinius straipsnius aktualiomis temomis. Laimėtojai:

  • I-a vieta. Kamilia Edita Fominova ir Rolandas Bugys, tema „Dirbtinio generatyvinio intelekto kūrinys kaip autorių teisių apsaugos objektas“;
  • II-a vieta. Viktoria Sahaidak ir Mariam Grigolishvili, tema „When deportation is a death sentence“;
  • III-a vieta. Vidas Krušinskas ir Liutauras Valickas, tema „Ar skiriant bausmę  yra pakankamai atsižvelgiama į asmens patirtus teisių ir laisvių suvaržymus baudžiamojo proceso metu?“.

Sveikiname nugalėtojus! Pamatyti pristatymus galite čia.

Tą patį vakarą toliau išbandyti savo teisines žinias ir padirbėti komandoje buvo galima kitame renginyje – „Detektyvai vienam vakarui“. Kadangi TeDi renginiai tebesitęsia, balandžio 11 d. bus galima stebėti „TGS Baltic krepšinio varžybas“ ir galiausiai šventiškai užbaigti šią savaitę Uždaromajame vakare, kurio metu vyks ir visų laukiamas aukcionas.