Pradžia > Naujienos > Trečius metus iš eilės konferencijoje diskutuota konkurencijos teisės temomis

Trečius metus iš eilės konferencijoje diskutuota konkurencijos teisės temomis

 

Konferencija „Konkurencijos teisės aktualijos 2024“ jau trečius metus iš eilės subūrė šios srities ekspertus, akademikus, verslo atstovus, kurie turėjo progą padiskutuoti svarbiais konkurencijos teisės klausimais. Po Konkurencijos tarybos pirmininkės Jolantos Ivanauskienės pristatymo apie Konkurencijos tarybos prioritetus 2024 m., Europos Sąjungos Teisingumo teismo teisėjas dr. Irmantas Jarukaitis pristatė naujausias Europos Sąjungos Teisingumo Teismo nagrinėtas konkurencijos bylas ir akcentavo, kad konkurencijos teisė yra viena ES ekonominės konstitucijos pamatų, o veiksminga konkurencija – vidaus rinkos funkcionavimo pagrindas.

Konferencijos dalyviai toliau diskutavo atskirose sesijose apie kylančius iššūkius verslo subjektams konkurencijos priežiūros srityje. Diskutuojant apie Konkurencijos tarybos teisę rinkti informaciją, dr. Lauras Butkevičius, Vilniaus Universiteto Teisės fakulteto vyresnysis lektorius, akcentavo procesinio suderinamumo poreikį tarp tyrimo medžiagos rinkimo per patikrinimus įtariamų ūkio subjektų atžvilgiu ir jų teisminės kontrolės galimybių.

Panelyje apie piniginių baudų verslo subjektams skyrimą dalyvavo dr. Gediminas Užubalis, VU Teisės fakulteto partnerystės profesorius. Kita fakulteto atstovė, profesorė dr. Jurgita Paužaitė-Kulvinskienė, akcentavo verslo subjekto atsakomybės ir baudos individualizavimo principą, taip pat pastebėjo, kad skiriamos piniginės baudos diferencijavimo procese priežiūros institucija turi atsižvelgti ne tik į Konkurencijos įstatyme numatytą skiriamos baudos proporcingumo principą bei ja siekiamus atgrasymo tikslus, bet ir vadovautis Viešojo administravimo įstatyme įtvirtintais tikslais, jog verslo priežiūra turi išlaikyti tvarkų ekonominės veiklos vystymą bei verslo plėtrą.

Antroje renginio dalyje, kurioje dalyvavo ir Lietuvos Respublikos Konstitucinio teismo teisėjas, Teisės fakulteto profesorius dr. Tomas Davulis, tęsėsi diskusijos apie ekonominių įrodymų svarbą nagrinėjant įmonių susijungimus ir kokią riziką kelia konkurentų susitarimai darbo rinkose, pavyzdžiui, nevilioti darbuotojų ar klientų.

Konferenciją „Konkurencijos teisės aktualijos 2024“ kovo 21 d. organizavo Lietuvos advokatūra, bendradarbiaudama su Konkurencijos taryba ir Vilniaus universiteto Teisės fakultetu.