Pradžia > Naujienos > Ukrainos generalinis prokuroras: „Jeigu žmonės lauks, jie nustos tikėti teisingumu”

Ukrainos generalinis prokuroras: „Jeigu žmonės lauks, jie nustos tikėti teisingumu”

,,Jeigu mes turime visus įrodymus, kodėl turėtume laukti? Jeigu žmonės lauks, jie nustos tikėti teisingumu”, – šiandienos nuotoliniame susitikime mintimis dalinosi Ukrainos generalinis prokuroras Andriy Kostin, pabrėždamas svarbą kuo greičiau įsteigti tribunolą, kurio paskirtis būtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn asmenis, atsakingus už Ukrainos patiriamą agresiją.

VU Teisės fakulteto organizuotą susitikimą moderavo VU TF prodekanė studijoms doc. dr. Vigita Vėbraitė, jo metu buvo aptariami karo nusikaltimai, įvykdyti Rusijai tęsiant agresiją prieš Ukrainą bei teisinės galimybės, įgalinančios patraukti kaltus asmenis baudžiamojon atsakomybėn.

Prasidėjus susitikimui, generalinis prokuroras A. Kostin išreiškė padėką Lietuvai už nuolatinį Ukrainos palaikymą ir pagalbą Rusijos vykdomos agresijos laikotarpiu. Jis pabrėžė Ukrainos valstybės ir jos gyventojų patiriamą terorą, šiems kenčiant nuo deportacijų ir Rusijos karių vykdomų plėšikavimų, prievartavimų ir kitų nusikaltimų, tuo pat metu nuolat patiriant į civilinius taikinius nukreiptas atakas.

Į pokalbį įsitraukė ir Teisės fakulteto dėstytojai ir studentai, jie klausė A. Kostin, kaip esama situacija dėl nusikaltėlių baudimo bus sprendžiama. Generalinis prokuroras atsakė, kad nusikaltėliai negali likti nenubausti, o tribunolą įkurti svarbu dabar, o ne po karo, nes politinė situacija su laiku gali pasikeisti. Be to, tribunolo įsteigimas būtų stipri žinia V. Putino aplinkos žmonėms.

Paklaustas, kokie argumentai galėtų būti panaudoti, įvardijant Rusijos veiksmus Ukrainoje terorizmu, A. Kostin paminėjo masinį civilinės infrastruktūros naikinimą, taip tikslingai bloginant gyvenimo sąlygas gyventojams: „Jie nori eskaluoti situaciją viduje. Tai yra genocido, taip pat ir teroro bruožas”. Pabrėžta, kad prokurorai šiuo metu Ukrainoje turi tirti ne tik karo nusikaltimus, bet ir kitas nusikalstamas veikas. Tad yra dirbama netaupant savo jėgų.