Pradžia > Naujienos > VU Teisės fakultete buvo diskutuojama teisinio feminizmo ir agresijos nusikaltimų temomis

VU Teisės fakultete buvo diskutuojama teisinio feminizmo ir agresijos nusikaltimų temomis

Lapkričio 9 d.  VU Teisės fakultete vyko du atviri seminarai-diskusijos, kuriuose buvo kviečiami apsilankyti tiek fakulteto studentai, tiek visi norintys.

13:00 val. vyko seminaras feminizmo teisėje tema, pavadinimu „Teisinis feminizmas: nuo Aukščiausiojo Teismo teisėjos R. B. Ginsburg iki moterų teisių šiuolaikiniame pasaulyje“

Seminaro pirmoji dalis vyko lietuvių kalba, o vėliau angliškai pranešimą skaitė viešnia prof. dr. habil. Agnieszka Bień-Kacała. Profesorės tyrimų sritis – teisinis feminizmas Lenkijoje ir Vengrijoje.

Į seminarą buvo įtraukti ir VU Teisės fakulteto studentai. Iš pradžių renginio organizatorė ir diskusijos moderatorė doc. dr. Agnė Juškevičiūtė-Vilienė kalbėjo apie moterų teisę balsuoti ir jos reikšmę istorijoje, studentai atsakinėjo į moderatorės klausimus apie moterų patiriamus iššūkius teisinėje sistemoje.

Buvo kalbama apie Rut Beider Ginsburg – žymią JAV teisininkę ir pagarsėjusią moterų teisių gynėją, bei jos nuopelnus teisiniam feminizmui.

Kitoje tądien vykusioje paskaitoje buvo kalbama agresijos nusikaltimų tema ir gilinamasi, kokie iššūkiai gali iškilti vykdant baudžiamąjį persekiojimą už būtent tokio pobūdžio nusikaltimus.

Šiame renginyje kalbėjo VU Teisės fakulteto lektorė dr. Gabija Grigaitė-Daugirdė ir doc. dr. Marieke De Hoon, Amsterdamo universiteto docentė ir Nyderlandų prokuratūros prokurorė.

Pagrindinis paskaitoje aptariamas agresijos nusikaltimo pavyzdys buvo Rusijos išpuolis prieš Ukrainą. Pagal Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos rezoliuciją (1974) agresija (kaip valstybės padarytas nusikaltimas) apibrėžiama kaip vienos valstybės ginkluotos jėgos panaudojimas prieš kitos valstybės suverenitetą, teritorinį vientisumą ar nepriklausomybę.

Paskaita vyko anglų kalba, joje dalyvavo VU Teisės fakulteto studentai ir svečiai.