Pradžia > Naujienos > VU Teisės fakultete – dailininko Vidma Wait paroda „VILNIUS“

VU Teisės fakultete – dailininko Vidma Wait paroda „VILNIUS“

 

Dažnai besilankantys VU Teisės fakultete ko gero jau spėjo pamatyti spalvingus Vilniaus miesto kontūrus – tai dailininko Vidma Wait (Vidmantas Vaitkevičius) paveikslai. Jau šią savaitę čia vyks Vilniaus 700-ųjų metų jubiliejui ir Vilniaus universiteto Teisės fakulteto 382-ojo gimtadienio proga rengiamos tapybos darbų parodos „VILNIUS“ atidarymas, o iki tol kviečiame iš arčiau susipažinti su paveikslų autoriumi ir jo kūryba.

Keturiasdešimt metų kūrybos ir apie tūkstantis paveikslų

Vidma Wait kūrybinį kelią pradėjo dar būdamas antroje klasėje, kuomet mama jį nuvedė į Juozo Naujalio meno mokyklą Kaune. Menininkas lig šiolei atsimena savo pirmąjį piešinį: „Tai buvo labai seniai, man buvo 8 metai. Pusbrolis sako – važiuojam prie Nemuno, tapysim saulėtekį.“

Tai – tik pradžia, vėliau Vidma Wait sėmėsi patirties Vilniaus akademijoje, padėjo dailininkui Petrui Repšiui kurti freskas VU Filologijos fakultete, mokinosi dirbti su stiklu Kaune ir Venecijoje, studijavo Leipcigo akademijoje Vokietijoje ir išmoko tapyti ant šilko Tokijuje. Menininkas skaičiuoja, kad per keturiasdešimt kūrybos metų pavyko nutapyti apie tūkstantį paveikslų. Klausiame, iš kur tiek įkvėpimo kūrybai? Vidma Wait atsako: „Kas gi daugiau gali įkvėpti, jeigu ne pats?“.

Parodos autorius prasitaria, kad turi svajonę, kuriai jį įkvėpė menininkas Frydensreichas Hundertvaseris, su kuriuo susipažino būdamas Austrijoje. „Mano svajonė yra padaryti tokią sistemą, kokią sukūrė jis. Tai yra ne menas, o meno sistema“, – pasakoja Vidma Wait.

Architektūra – kūrybos mūza

Parodos „VILNIUS“ lankytojai pamatys ne vieną sostinę vaizduojantį paveikslą, tapytą ant šilko. „Tapyba ant šilko yra pati smagiausia technika. Uždėjai dažus ir nebeištrinsi. Pavyko arba ne“, – kalba darbų autorius, išmanantis ir kitas technikas: tapyba ant drobės ir sienų, freskų ir vitražų kūryba.

Patyrinėjus Vidma Wait paveikslus neįmanoma nepastebėti iškilių reljefų, linijų, ši technika jo kūryboje atsirado prieš 10 metų. Į akis krenta ir kitas bruožas – aukso akcentai. „Auksas yra iš žemės kilęs. Jis man nėra prabanga, o tiesiog graži spalva“, – pasakoja dailininkas.

Virš 40 ekspozicijoje esančių paveikslų vaizduojamas Vilniaus miestas, jo gražiausias paveldas. Vidma Wait kūriniuose architektūros tematika yra vyraujanti, kaip jis teigia, sudaro 80 procentų. Anksčiau dailininkas tapė pasaulinės architektūros paminklus esančius Londone, Vatikane, Romoje.

„Prieš pradėdamas tapyti studijuoju, kas ir kada projektavo pastatą, kodėl būtent taip. Juk jame architektai dirbo, žmonės gyveno“, – pasakoja jis apie kūrybinį procesą ir tvirtina, kad realistiškai tapyti nenori, tam yra nuotraukos.

Be architektūros paveikslų, parodoje yra darbų, kuriuose vaizduojami paukščiai, angelai, Šv. Jurgis bei teisingumo deivė Temidė, pastarąją piešti dailininką įkvėpė ekspozicijos vieta – VU Teisės fakultetas.

Vidma Wait darbų parodos „VILNIUS“ atidarymas vyks spalio 27 d. (penktadienį), nuo 15 val. VU Teisės fakulteto I-ojo aukšto erdvėje. Maloniai kviečiame apsilankyti, daugiau informacijos apie renginį rasite čia.