Pradžia > Naujienos > VU Teisės fakulteto atstovai dalinosi įžvalgomis LVAT renginyje

VU Teisės fakulteto atstovai dalinosi įžvalgomis LVAT renginyje

 

Profesorė dr. Jurgita Paužaitė-Kulvinskienė ir dr. Lauras Butkevičius, VU Teisės fakulteto Administracinės teisės ir administracinės justicijos mokslo centro atstovai, pristatė savo įžvalgas dėl administracinės diskrecijos teisminės patikros standarto inter alia ir valdžios institucijoms vykdant ūkio subjektų veiklos priežiūrą bei taikant sankcijas, Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo 2022 m. veiklos pristatymo renginyje tema „Valstybės institucijų diskrecija ir veiksminga administracinio akto teisėtumo peržiūra  – pusiausvyros paieškos vykdant teisingumą“.

Prof. dr. J. Paužaitė-Kulvinskienė savo pranešime pristatė bendrąjį požiūrį į administracinę diskreciją bei esmines LR Viešojo administravimo įstatymo nuostatas, kaip diskrecija turėtų būti įgyvendinama ūkinės veiklos priežiūros srityje, bei svarstė, kur dėti teisminės peržiūros akcentą, jeigu suprasti Administracinę diskreciją kaip pasirinkimus vertybinėse situacijose tarp teisės ir tikslingumo.

Dr. Lauras Butkevičius kėlė klausimą quis custodiet ipsos custodes? Ir argumentavo, jog su didelėmis administracinės diskrecijos galiomis ateina ir didelė atsakomybė, kurią turi prisiimti valstybės institucija ir renginio dalyviams pristatė optimalios diskrecijos ūkinės veiklos priežiūroje paieškas, pasitelkiant konkurencijos teisės pavyzdžius.