Pradžia > Naujienos > VU Teisės klinika toliau teiks teisinę pagalbą

VU Teisės klinika toliau teiks teisinę pagalbą

VU Teisės klinika laimėjo Vilniaus miesto savivaldybės viešąjį pirkimą ir toliau išlieka vienintele nevyriausybine organizacija Lietuvoje, teikiančia pirminę valstybės garantuojamą teisinę pagalbą bei galės toliau bent vienerius metus tęsti paslaugų teikimą Lietuvos gyventojams.

Pirminė valstybės garantuojama teisinė pagalba, kurią nuo 1998 m. teikia VU Teisės klinika, apima teisines konsultacijas, rengiami skundai, raštai valstybės ar savivaldybių institucijoms, taikos sutartys ir kai kurie procesiniai dokumentai, tokie kaip prašymai dėl teismo leidimo išdavimo, santuokos nutraukimo bendru sutarimu dokumentai, pareiškimai dėl teismo įsakymo išdavimo. Pagalbos besikreipiantys Lietuvos gyventojai konsultuojami el. paštu, telefonu arba gyvai.

Per 2023 m. 6000 žmonių pasinaudojo VU Teisės klinikos paslaugomis. Organizacijos direktorė Viktorija Medžiaušaitė pasakoja, dėl kokių problemų gyventojai kreipiasi dažniausiai: „Daugiausia konsultuojame civilinės teisės klausimais (sutartys, skolų ir žalos atlyginimas), šeimos ir paveldėjimo teisės klausimais, klausimais apie antstolių veiklą, daiktinės teisės klausimais. Mažiausiai klausimų sulaukiame iš baudžiamosios ir baudžiamojo proceso teisės srities, nedaug ir administracinės teisės klausimų.“

Klausimų, dėl kurių kreipėsi Lietuvos gyventojai 2022 m. į VU Teisės kliniką, statistika.

VU Teisės klinikos veikla reikšminga ne tik garantuojant nemokamą teisinę pagalbą gyventojams, bet ir ugdant čia praktiką atliekančių teisės studentų įgūdžius. V. Medžiaušaitė pasakoja, kad studentai čia įgyja teorinių ir praktinių teisinių žinių ir bendrųjų kompetencijų, tokių kaip bendravimas su klientais, laiko planavimas, situacijos analizė, konfliktų sprendimas, darbas komandoje ir kt. Praktiką atlikę ir gyventojus konsultavę studentai šią patirtį vertina kaip labai naudingą etapą profesinio tobulėjimo kelyje, teigia VU Teisės klinikos direktorė.

Besitęsianti VU Teisės klinikos veikla yra reikšminga Lietuvos gyventojams, kurie įgauna galimybę nemokamai konsultuotis teisiniais klausimais, ir būsimiems teisininkams, pradedantiems čia vystyti savo praktinius įgūdžius.