Pradžia > Naujienos > Vyko diskusija apie ES saugumą per puslaidininkių prizmę

Vyko diskusija apie ES saugumą per puslaidininkių prizmę

 

Daug dėmesio sulaukusi puslaidininkių gamybos tema vakar buvo aptarta VU Teisės fakultete vykusioje diskusijoje „Nuo mikroschemų trūkumo iki ES lustų akto – ES saugumas per puslaidininkių prizmę“, kurios dalyviai – profesorė Sandy Chou, šiuo metu esanti Fulbright tyrėja Čekijos Palackio universitete ir VU Teisės fakulteto dr. Donatas Murauskas.

Universiteto bendruomenės nariai renginyje išgirdo svarbių įžvalgų apie mikroschemų gamybos ekonominius ir politinius ypatumus. Prof. S. Chou ypač akcentavo Taivano vystomų technologijų saugumą, kuriam grėsmę kelia mikroschemas šnipinėjimui – tiek privačios, tiek valstybinės svarbos informacijos rinkimui naudojanti Kinija. Anot S. Chou, kiekviena Kinijos įmonė susijusi su valstybe tiek, kad jos technologijos gali būti panaudotos karo pramonėje. Todėl visa informacija susijusi su puslaidininkių gamyba yra kruopščiai saugoma.

Atsižvelgdamas į būtinybę kurti atsvarą Kinijos pramonei, Taivanas nusprendė dalintis žiniomis apie puslaidininkių gamyba su JAV ir Europos valstybėmis. Profesorės manymu, bendradarbiaudamos demokratinės valstybės galės sėkmingai konkuruoti su Kinija ir taip būti savarankiškesnės. 

Diskusijoje daug dėmesio skirta lustų gamybos geopolitikai, sudėtingiems Vakarų valstybių partnerių bendradarbiavimui lustų pramonės srityje, naujojo ES lustų akto įtakai valstybių savarankiškumui lustų pramonės srityje. Diskusijos pabaigoje profesorė S. Chou pripažino, kad nevienareikšmis JAV ir ES valstybių narių noras atsverti lustų gamybos pajėgumus kitose valstybėse veda į tam tikrą konkurencijq, vis dėlto galima matyti pozityvių ženklų šioje pramonės srityje mažesnėms Rytų ir Centrinės Europos valstybėms, įskaitant Čekiją ir Lietuvą.