Pradžia > Naujienos > Vyko diskusija artėjančios Konstitucijos dienos proga

Vyko diskusija artėjančios Konstitucijos dienos proga

 

Šiandien artėjančios Konstitucijos dienos proga vyko diskusija-konferencija „Trisdešimt vieneri Konstitucijos metai ir Konstitucinio Teismo trisdešimtmetis: kas pasiekta ir yra tvaru, o kas nelabai“, kurią organizavo prof. dr. (HP) Egidijus Šileikis, dalyvavo dekanas doc. dr. Haroldas Šinkūnas ir partnerystės docentas Gintautas Bartkus.

Renginio pradžioje prof. E. Šileikis skaitė pranešimą, kuriuo aptarė LR Konstitucijos pasiekimus ir stabilumą, kuris pasireiškia įvairiais aspektais – 8-ių Seimų darbe per 30 metų ir požiūryje į Konstitucinį Teismą. „Pasiektas Konstitucinio Teismo politinėje ir teisinėje sistemoje tvarumas. Nebediskutuojama, kad Konstitucinį teismą reikėtų sujungti su Aukščiausiuoju Teismu“, – kalbėjo profesorius. Visgi E. Šileikis pastebi, kad pastaruoju laikotarpiu vis garsiau svarstoma, kieno pareiga, pagal Konstituciją, atstovauti valstybę Europos Sąjungos institucijose?

Tęsiantis diskusijai, H. Šinkūnas pasidalino pastebėjimu, kad apkaltos sudrumsčia pastovumą ir tampa politiniu įrankiu. Jis įvardijo kitus Konstitucijos trūkumus, susijusius su nekilnojamuoju turtu, pilietybės suteikimu ir atėmimu.

G. Bartkus pabrėžė augantį aukščiausiojo šalies įstatymo vaidmenį: „Konstituciją pradedame suvokti kaip dalyką, darantį įtaką visose kitose gyvenimo srityse“. Pasak jo, svarbiausia – valdžių padalinimas ir atsvarų sistema.

Diskusijos pabaigoje įsitraukė ir klausytojai bei uždavė klausimų.