Pradžia > Naujienos > 18-oji Europos teisės vasaros mokykla – tarptautinė patirtis ir galimybė užmegzti naujus ryšius

18-oji Europos teisės vasaros mokykla – tarptautinė patirtis ir galimybė užmegzti naujus ryšius

Vakar baigėsi 18-oji Europos teisės vasaros mokykla, kurios metu studentai klausėsi paskaitų tema „Europe in a state of emergency – with what Law?“(vok. „Europa im Ausnahmezustand – mit welchem Recht?“, pranc. „L’Europe en état d’urgence – avec quel droit?“).

Šiemet renginys pritraukė beveik 30 dalyvių, tarp jų studentai iš: VU Teisės fakulteto, Frankfurto prie Maino J. V. Gėtės ir Paryžiaus Nantere universitetų. Paskaitas vedė dėstytojai iš jau minėtų universitetų ir kartu su dalyviais diskutavo aktualiomis temomis: nuo karo padėties aspektų Ukrainoje iki skaitmenizavimo ypatumų ar bendrųjų teisės principų svarbos ypatingų situacijų metu. Vasaros teisės mokyklos metu studentai lankėsi Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme bei savaitgalį aplankė Trakus. Didžioji dalis iš užsienio atvykusių studentų Lietuvoje lankėsi pirmą kartą, tad lankydamiesi Trakuose, jie susipažino su Lietuvos istorija ir kultūra.

Ši mokykla studentams suteikia vertingos tarptautinės patirties ir galimybę pakeliauti. „Aš tikėjausi sutikti naujus žmones ir pabūti tarptautinėje aplinkoje“, – paklausta, kodėl susidomėjo šiuo renginiu, atsako Fion Neff,  baigusi teisės magistro studijas Frankfurto prie Maino J. V. Gėtės universitete. Ji priduria, kad įspūdį jai paliko Vilniaus centras ir seni Vilniaus universiteto pastatai, turintys ilgą istoriją.

Paryžiaus Nantere universiteto politikos mokslų studentas Matisse Lelievre džiaugėsi, kad po paskaitų galėjo užduoti klausimus dėstytojams ir diskutuoti su jais. Jis pastebėjo ir kitą reikšmingą mokyklos formato privalumą: „Ketinantiems ateityje daryti mokslinį tyrimą tai yra galimybė rasti ir megzti naujus kontaktus.“

Renginyje galėjo dalyvauti visų kursų studentai, tiek pirmakursiai, tiek ir bebaigiantys studijas. VU Teisės fakulteto pirmakursei Emilei Šapkauskaitei teisės studijų paskaitos dar nebuvo prasidėjusios, kai daugiau apie teisę ji išgirdo vasaros mokykloje. „Man patiko, kad yra galimybė dalyvauti būnant pirmo kurso studente ir matosi, kad pats fakultetas suteikia progų, kurias galima išnaudoti, jei tik yra noro. Man visa ši savaitė rodo, kad dar yra labai daug ko išmokti, o tuo pačiu ir labai smagu, kad žinai ko siekti“, – kalba studentė.

Europos teisės vasaros mokykla – nuo 2004 m. vasaros kasmet Vilniuje vykstantis tarptautinis projektas, kurio iniciatoriai yra Vilniaus universiteto Teisės fakultetas, Frankfurto prie Maino J. W. Goethe (Vokietija) bei Paryžiaus Nanterre (Prancūzija) universitetai. Kiekvienais metais teisės vasaros mokyklos paskaitos vyksta kita tema.