Pradžia > Naujienos > Asist. dr. Agnė Juškevičiūtė-Vilienė dalyvavo pasaulinėje konstitucinės teisės konferencijoje

Asist. dr. Agnė Juškevičiūtė-Vilienė dalyvavo pasaulinėje konstitucinės teisės konferencijoje

 

2023 m. vasario mėn.  Teksaso teisės mokykloje (JAV, Austinas) asist. dr. Agnė Juškevičiūtė-Vilienė dalyvavo pasaulinėje konstitucinės teisės konferencijoje „The Global Summit on Constitutionalism“. Šioje konferencijoje dalyvavo Konstitucinio Teismo teisėjai, teisės mokslininkai  ir praktikai iš daugiau nei 40 valstybių.

Ši pasaulinio lygio konferencija, vykstanti vieną kartą per metus, suteikia galimybę įvairių valstybių konstitucionalistams pristatyti savo tyrimus ir idėjas visose konstitucinės teisės srityse, analizuoti naujausias  šios  teisės srities publikacijas ir įvairių valstybių Konstitucinių Teismų doktrinas, užmegzti naudingus tarptautinius ryšius.

Šioje konferencijoje asist. dr. Agnė Juškevičiūtė-Vilienė pristatė savo vykdomą podoktorantūros tyrimą, susijusį su klimato kaitos iššūkiais Konstitucijai. Mokslininkė pristatymo metu analizavo, kokią įtaką klimato kaita daro ES valstybių narių konstitucijoms, jų konstitucinei jurisprudencijai bei pateikė aktualiausių bylų analizę. Pristatymo metu buvo atkreiptas dėmesys į kelias su klimato kaita susijusias bylas, kurias EŽTT Didžioji Kolegija nagrinės jau šį mėnesį, o šios Kolegijos priimti sprendimai turės didelę įtaką ES valstybių narių konstitucinei teisei. Žinomas pasaulinio lygio lyginamosios konstitucinės teisės prof. dr. R. Hirschl teigė, kad ši tema yra ir bus ypatingai aktuali ateinančius 20 metų.

Kitos konferencijoje pristatytos temos analizavo konstitucinės jurisprudencijos įtaką konstitucinei teisei (Rytų ir Vidurio Europos patirtis), žmogaus teisių (reprodukcinių, ekonominių, kultūrinių ir kt.) apsaugo iššūkius, lyginamąsias konstitucines studijas, istorijos įtaką konstitucinei teisei, ekonominę konstituciją ir kitas temas.