Pradžia > Naujienos > Dr. Kateryna Latysh laimėjo projektą pagal programą „MSCA4Ukraine“

Dr. Kateryna Latysh laimėjo projektą pagal programą „MSCA4Ukraine“

Ukrainietė VU Teisės fakulteto mokslininkė dr. Kateryna Latysh kartu su akademine mentore Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėja doc. dr. Gabriele Juodkaite-Granskiene vykdys mokslinį projektą tema „Digital forensic, open data source and artificial intelligence as tools of international security“. Projektas bus vykdomas pagal Europos Komisijos programą „MSCA4Ukraine“. Tai vienintelis Vilniaus universitete laimėtas tokio pobūdžio projektas.

Dr. K. Latysh įkvėpimas projektui kilo dėl Ukrainos ir jos žmonių patiriamos agresijos ir nusikaltimų.  Karo metu tarptautinės organizacijos, atskiros valstybės, teisėsaugos institucijos ir visuomenės aktyvistai pagelbėjo Ukrainai rinkdami nusikaltimų įrodymus ir tirdami, beje, visa tai buvo daroma daugiausia nuotoliniu būdu.

„Dabar kyla vis daugiau klausimų, pavyzdžiui: kokios formos turėtų būti šių tyrimų rezultatai; ar užtenka tik nuotraukų, vaizdo įrašų ir kitos skaitmeninės medžiagos; kaip turėtų būti tikrinama skaitmeninė medžiaga, ypač iš atvirųjų šaltinių. Tokių skaitmeninių įrodymų rinkimo taisyklės nėra pakankamai ištirtos ir reglamentuotos, nes Europos šalys dar neturi didelės patirties šiais klausimais. Tad tai suteikė man įkvėpimo įgyvendinti šį projektą“, – sako asist. prof. dr. K. Latysh.

Vienas iš tyrimo objektų – skaitmeninė ekspertizė, kuri, pasak mokslininkės, buvo nuolat tobulinama dėl augančių iššūkių tarptautiniam saugumui: branduolinės grėsmės, masinio naikinimo ginklų naudojimas, nusikaltėlių naudojamos modernios technologijos (blokų grandinės, dronai, robotika ir kt.).

„Tyrimai turi „žengti koja kojon“ su nuolatiniais pokyčiais ir plisti tarp mokslo ir praktinių bendruomenių, o tai palengvins tarpdisciplininių ryšių užmezgimą su mokslininkais, kurie taip pat atlieka tyrimus šioje srityje“, – sako ji. Taip pat svarbu nepamiršti, kad skaitmeninės ekspertizės priemonės vis dažniau naudojamos esant  pavojingoms sąlygoms tyrimui (paieškoms) atlikti.

Europos Komisijos programą „MSCA4Ukraine“ įgyvendina konsorciumas, sudarytas iš Scholars at Risk Europe esančio Maynooth universitete Airijoje (projekto koordinatorius),  Vokiečio Alexander von Humboldt fondo ir Europos universitetų asociacijos su Prancūzijos nacionaline PAUSE programa, kurią organizuoja  Collège de France ir pasaulinis Scholars at Risk tinklas, dalyvaujantys kaip asocijuoti partneriai. Iš viso buvo gauta daugiau 400 paraiškų. Galutinius sprendimus priėmė atrankos komisija, kurią sudaro įvairių akademinių krypčių mokslininkai iš ES valstybių narių ir „Europos Horizonto“ asocijuotų šalių bei atstovai iš organizacijų, turinčių patirties teikiant pagalbą rizikos grupės mokslininkams.