Pradžia > Naujienos > Dr. K. Latysh dalyvavo forume „HUMBOLDT4UKRAINE: Parama mokslininkams – inovatyvios Ukrainos ateities užtikrinimas“

Dr. K. Latysh dalyvavo forume „HUMBOLDT4UKRAINE: Parama mokslininkams – inovatyvios Ukrainos ateities užtikrinimas“

Dr. Kateryna Latysh, MSCA4Ukraine podoktorantūros stažuotoja, vykdanti mokslinį projektą tema „Skaitmeninė teismo ekspertizė, atviri duomenų šaltiniai ir dirbtinis intelektas kaip tarptautinio saugumo priemonės“ (angl. „Digital forensic, open data source and artificial intelligence as tools of international security“), aktyviai dalyvavo daugelyje reikšmingų HUMBOLDT4UKRAINE renginių, kurie padėjo paskatinti diskusijas apie mokslo ir akademinės bendruomenės ateitį Ukrainoje. Renginiuose dalyvavo mokslininkai ir ekspertai iš daugiau nei 20 šalių, kurie svarstė, kokios paramos reikia Ukrainos mokslo erdvei atgaivinti konflikto metu ir po jo. Diskusijose nuskambėję rekomendacijos šiemet lapkričio 9 d. Berlyne buvo oficialiai pristatytos Ukrainos mokslo ministrui Oksenui Lisovijui, Vokietijos mokslinių tyrimų ministrei Bettinai Stark-Watzinger ir kitiems aukšto rango pareigūnams. 

Dr. K. Latysh ypač prisidėjo prie spalio 5 d. nuotoliu vykusio forumo „HUMBOLDT4UKRAINE: Parama mokslininkams – inovatyvios Ukrainos ateities užtikrinimas“ (angl. „Supporting researchers – ensuring the future of an innovative Ukraine“. Šiame reikšmingame renginyje, kuriame dalyvavo daugiau nei 120 svečių iš daugiau nei 20 šalių, daugiausia dėmesio skirta Ukrainos mokslo infrastruktūros pertvarkymo strategijoms ir būdams, kaip padidinti Ukrainos, kaip pasaulinio mokslinių tyrimų centro, patrauklumą. Forume buvo pabrėžtas Vokietijos, atsižvelgiant į jos ilgalaikį bendradarbiavimą su Ukraina mokslinių tyrimų srityje, lemiamas vaidmuo vadovaujant šioms Ukrainos mokslo ir aukštojo mokslo pertvarkos pastangoms.  

Forume suformuluotos rekomendacijos buvo pristatytos 2023 m. lapkričio 1 d. Berlyne, kur MSCA4Ukraine narė Dr. K.Latysh buvo pakviesta kaip komisijos narė ir kartu su kitais keturiais žymiais ekspertais, dirbančiais Ukrainoje ir kitose šalyse, aptarė gyvybiškai svarbius žingsnius mokslinių tyrimų pažangai ir tarptautinio bendradarbiavimo skatinimui. Šis renginys paskatino atkreipti dėmesį į bendradarbiavimo pastangas plėtojant mokslą Ukrainoje.  

Toliau speciali darbo grupė, remdamasi šių diskusijų įžvalgomis, ketina parengti dokumentą „Science to Policy for Ukraine”, kuris bus svarbus žingsnis formuojant šalies mokslo ateitį. 

Būsimi veiksmai, suplanuoti įgyvendinant projektą „Skaitmeninė teismo ekspertizė, atviri duomenų šaltiniai ir dirbtinis intelektas kaip tarptautinio saugumo priemonės”, apima skaitmeninių tyrimų praktiką ir teisminio požiūrio į ją analizę.