Pradžia > Naujienos > Dr. Karolis Gudas dalyvavo Baltijos šalių energetikos forume Taline

Dr. Karolis Gudas dalyvavo Baltijos šalių energetikos forume Taline

Vilniaus universiteto Teisės fakulteto energetikos teisės dėstytojas dr. Karolis Gudas šių metų spalio 25 – 26 dienomis Taline Baltijos šalių energetikos forume 2018 dalinosi savo įžvalgomis apie atsinaujinančių energijos išteklių skatinimą Lietuvoje, žiedinę ekonomiką ir Europos Sąjungos strateginius tikslus energetikos ir klimato kaitos srityse.

Dr. Gudas pažymi, jog valstybės pagalba lieka svarbiu elementu Lietuvos energetikos sistemoje tiek įgyvendinant žiedinės ekonomikos tikslus, tiek atsinaujinančių energijos išteklių skatinimo programas, tačiau ateityje rinka turėtų tapti labiau nepriklausoma ir konkurencinga be valstybės intervencijos. Jo vertinimu, Lietuvos rinkoje pastebima tendencija, jog vis daugiau ūkio subjektų pasiryžta imtis teisinių priemonių ginti savo interesus ne tik Lietuvoje, bet ir Europos Sąjungos institucijose, teismuose.

„Kompetencijos pasidalinimo klausimas tarp Europos Sąjungos ir Europos Sąjungos valstybių narių energetikos srityje tampa vis aktualesniu. Europos Sąjungos veikimo sutarties 194 straipsnio 3 dalis lyg ir suteikia plačią diskreciją valstybėms narėms apibrėžti savo energijos išteklių naudojimo sąlygas, pasirinkti tarp skirtingų energijos šaltinių ir nustatyti bendrą energijos tiekimo struktūrą, tačiau šios nuostatos taikymo apimtis ir sąlygos kol kas yra plačių interpretacijų dalykas“, – pažymi Dr. Gudas.

Baltijos šalių energetikos forumas yra rengiamas kiekvienais metais aptarti Baltijos šalių ir Skandinavijos energijos rinkų vystymąsi ir integravimo procesą, įgyvendinamus infrastruktūros projektus ir reguliacinę aplinką. Renginyje dalyvauja Europos Komisijos, Baltijos šalių valstybės valdžios institucijų, įmonių ir akademijos atstovai.