Pradžia > Naujienos > Gretutinės studijos VU Teisės fakultete – ko išmoksi?

Gretutinės studijos VU Teisės fakultete – ko išmoksi?

Vilniaus universiteto gretutinių studijų programų sąrašą papildžius naujai programai  „Žmogaus teisinė apsauga globaliame pasaulyje“, VU studentai turės galimybę iš arčiau susipažinti su teisės mokslu ir studijuoti Teisės fakultete dėstomus dalykus. Paskaitų metu dėstytojai dalinsis dabartiniame pasaulyje aktualiomis ir praktiškai naudingomis teisės žiniomis, praplėsiančiomis studentų akiratį.

„Žmogaus teisės yra tie pasirinkimai, kuriuos mes kasdien atliekam: veiksmai, saviraiškos laisvė, tai yra tai, kas suteikia mums galimybę būti savimi“, – kalba Teisės fakulteto docentė dr. Indrė Isokaitė-Valužė. Ji dėsto du gretutinių studijų dalykus – „Žmogus šiuolaikinėje visuomenėje: teisinis apsaugos mechanizmas“ ir „Tarptautinė taika, saugumas ir žmogaus teisių apsauga“. Anot I. Isokaitės-Valužės, su žmogaus teisėmis mums tenka susidurti kasdien – socialiniuose tinkluose, darbe, sandoriuose, reiškiant savo nuomonę. Nepaisant to, kad įvairiose pasaulio šalyse požiūris į žmogaus teisių apsaugą skiriasi, dėstytoja įsitikinusi, kad svarbu, jog žmogaus teisės išliktų kaip esminė vertybė, o jų turinys neišvengiamai plėsis ir kis.

„Humanitarinės pagalbos užtikrinimas, atsakomybės už tarptautinius nusikaltimus realizavimas, tai yra pareiga visos tarptautinės bendrijos. Dėl to plečiasi veikimo mąstas. Nebėra taip, kad žmogaus teisės yra vidaus reikalas ir dėl to įvairios kraštutinės situacijos, susijusios su grubiais žmogaus teisių pažeidimais, reikalauja atsako iš valstybių, esančių Jungtinių Tautų Organizacijoje“, – aiškina I. Isokaitė-Valužė.

Pasirinkę gretutines studijas „Žmogaus teisinė apsauga globaliame pasaulyje“, studentai studijuodami dalyką „Žmogaus teisės ir menas“ susipažins su meno ir teisės sąveika. Šio dalyko dėstytoja asist. dr. Elena Masnevaitė sako, kad menas yra susijęs su saviraiškos laisve: „Teisė yra tas dalykas, kuris nustato ribas, kur vis dar menas, o kur jau nebe, kur yra hate speech arba kas nors kita“, – kalba ji. Tiesa, menas ir pats gali paveikti teisę.

„Menas, keldamas provokacinius klausimus ir versdamas susimąstyti, gali perduoti žmogaus teisių žinutę. Meno forma yra perduodama žinutė apie žmogaus teises ir ji yra transliuojama taip, kad būtų daug kam suprantama ir pasiekiama. Ir nors ji nepakeis nuomonės, bent jau privers susimąstyti“, – teigia E. Masnevaitė.

Dalyką „Žmogaus teisės ir menas“, kuris įtrauktas ir į gretutinių studijų programą, šį semestrą pirmą katą studijuoti pradėjo Teisės fakulteto studentai. E. Masnevaitė, norėdama supažindinti su įvairiomis meno sritimis ir teisės veikimu jose, kviečiasi į paskaitas Lietuvos visuomenėje žinomus asmenis, čia jau lankėsi Liutauras Ulevičius, Teisės fakulteto alumnas ir komunikacijos ekspertas bei Vilius Malinauskas, teatro režisierius. Paskaitose aptariamos žinomos bylos, susijusios su meno interpretavimu ir saviraiškos laisve. Dėstytoja tvirtina, kad šiame dalyke įgytos žinios bus gero išsilavinimo dalimi.

„Žinias galima pritaikyti išreiškiant save, siekiant suvokti, kur ribos yra peržengiamos. Antra vertus reikėtų turėti omenyje, kur yra raudona linija ir nelįsti prie jos ir nerizikuoti. Galbūt ateityje dalis iš studentų darbuosis meno srityje ar su menininkais, galbūt kažkurie iš jų patys taps menininkais, todėl jiems bus aktualu žinias panaudoti“, – praktinę naudą vardija E. Masnevaitė.

Daugiau informacijos:

Norintys studijuoti šioje gretutinių studijų programoje, iki balandžio 30 d. gali registruotis VU Informacinėje sistemoje (Registracijos -> GS registracija).

Daugiau skaityti apie gretutinių studijų programą „Žmogaus teisinė apsauga globaliame pasaulyje“ galite VU TF puslapyje.