Pradžia > Naujienos > Įkurta nauja mokslinė teminė grupė ir mokslo centras

Įkurta nauja mokslinė teminė grupė ir mokslo centras

 

2023 m. kovo 29 d. VU Teisės fakulteto Tarybos posėdyje buvo patvirtinta nauja mokslinė teminė grupė (MTG) „Skaitmeninės technologijos šiuolaikinėje privatinėje teisė“ (vad. prof. habil. Dr. Vytautas Nekrošius) . To paties posėdžio metu įsteigtas mokslo centras pavadinimu „Administracinė teisė ir administracinė justicija“ (vad. prof. dr. Jurgita Paužaitė-Kulvinskienė).

MTG „Skaitmeninės technologijos šiuolaikinėje privatinėje teisė“ įkurta atsižvelgiant į sparčius technologinius pokyčius ir jų keliamus iššūkius. Kartu su skaitmeninėmis technologijomis formuojasi grėsmė fundamentalioms vertybėms, kibernetiniai teisės pažeidimai. Kita vertus, tos pačios technologijos gali būti puikia priemone siekiant kovoti su teisės pažeidimais elektroninėje erdvėje ir užtikrinti kibernetinį saugumą. Šiuo laikotarpiu teisės mokslas ir mokslininkai turi dinamiškai prisitaikyti prie tobulėjančių technologijų ir išsiugdyti fundamentalų supratimą apie jų veikimą. Todėl šios MTG tikslas – skatinti tarpdisciplininę mokslinę veiklą privatinės teisės ir skaitmeninių technologijų sąveikų srityje, taikant inovatyvius tyrimo metodus.

Sprendžiant kokia turėtų būti MTG veiklos kryptis, buvo numatyta, kad bendradarbiaujant teisininkams, duomenų mokslininkams ir inžinieriams bus vykdomi tarptautiniai ir nacionaliniai tarpdisciplininiai tyrimai, kylantys iš privatinės teisės ir skaitmeninių technologijų sąveikos.

Naujas mokslo centras „Administracinė teisė ir administracinė justicija“ įsteigtas atsižvelgiant į naujus iššūkius, su kuriais susiduria administracinė sistema. Per lėtai augantis visuomenės pasitikėjimas vyriausybinėmis ir teisminėmis institucijomis bei valstybinio valdymo procedūromis, abejonės dėl priimamų sprendimų tikslingumo ar efektyvumo yra keletas iš priežasčių, skatinančių imtis mokslinių tyrimų, kuriais būtų įvertinti pokyčiai valstybės valdymo institucinėse struktūrose, jų kompetencijų apibrėžtyje bei funkcijose, viešojo valdymo technologijose ir procesuose, ginčų sprendimo su valstybe modeliuose, viešojo valdymo e-sistemose.

Mokslo centro atliktų tyrimų rezultatai turėtų būti panaudojami teisėkūroje ir sustiprinti demokratiją. Mokslinių tyrimų rezultatai bus pateikiami politikos formuotojams ir taip mokslinės įžvalgos bus įtrauktos į sprendimų priėmimo procesą kuriant darnesnę, atsparesnę, įtraukesnę ir demokratiškesnę visuomenę, didinant socialinį, ekonominį ir politinį atsparumą, konkurencingumą bei tvarumą, stiprinant tapatumą, istorinę atmintį ir pilietinę visuomenę.

Daugiau apie MTG „Skaitmeninės technologijos šiuolaikinėje privatinėje teisė“ galite skaityti čia. Plačiau apie „Administracinė teisė ir administracinė justicija“ čia.