Pradžia > Naujienos > Įteikta Konstitucijos taurė

Įteikta Konstitucijos taurė

Šią savaitę VU Teisės fakulteto bendruomenė VU SA TF iniciatyva mini Konstitucijos dienas (Kodi’2020). Šįryt nuotoliniu būdu vyko doc. dr. Vaidoto A. Vaičaičio paskaita „Konstitucijos raidos istorija”. Vakare vyko nuotolinė konferencija, kurioje buvo aptariamos dvi temos:

  •  „Teisinis tos pačios lyties šeimų pripažinimas: drausti negalima leisti“
  •  “Kiek Konstitucijoje yra miesto?”

Konferencijos metu buvo įteikta ir jau tradicinė, bet porą metų jau neįteikta Konstitucijos taurė. Ją šiemet buvo nuspręsta įteikti asmeniui, kuriam buvo pirmą kartą patenkintas individualus konstitucinis skundas. Rugsėjo mėnesį Konstitucinis Teismas yra nusprendęs, kad privaloma narystė Architektų rūmuose profesine veikla nesiverčiantiems architektams pažeidžia Konstituciją.

Pareiškėjas prašyme Konstituciniam Teismui buvo nurodęs, kad jo teisės buvo pažeistos Rūmų ir jų Architektų profesinio atestavimo komisijos sprendimais, kuriais panaikintas jo architekto kvalifikacijos atestato galiojimas dėl nesumokėto šių rūmų nario mokesčio.  Konstitucinis Teismas nutarimu pripažino, kad Architektų rūmų įstatymo 4 straipsnio 1 dalis tiek, kiek joje nustatyta atestuotų architektų, nesiverčiančių atestuoto architekto veikla, privaloma narystė Lietuvos Respublikos architektų rūmuose, prieštarauja Konstitucijos 35 straipsnio 2 daliai („Niekas negali būti verčiamas priklausyti kokiai nors bendrijai, politinei partijai ar asociacijai“), konstituciniam teisinės valstybės principui.

Konstitucijos taurė – Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Studentų atstovybės organizuojamas apdovanojimas, teikiama išskirtinai už drąsą ginant savo ir kitų teises. Pirmą kartą Konstitucijos taurė buvo įteiktav 2005 metais. 

Konstitucijos dienos – tai kiekvienais metais Vilniaus universiteto teisininkų organizuojama šventė. Vienas pagrindinių projekto tikslų – visuomenei pristatyti LR Konstituciją, kaip pagrindinį šalies įstatymą, atkreipti dėmesį ir į vis iškylančias jos taikymo problemas. Projektu skatinamas pilietinis aktyvumas, pagarba pagrindinėms žmogaus teisėms ir laisvėms. Projekto globėjas – Lietuvos Respublikos Prezidentas J. E. Valdas Adamkus.