Pradžia > Naujienos > Kino ir studijų sintezė paskaitose

Kino ir studijų sintezė paskaitose

 

VU Teisės fakultetas užmezgė bendradarbiavimą su dokumentinių žmogaus teisių filmų festivaliu „Nepatogus kinas“. Žmogaus teisių problematiką akcentuojantys festivalio filmai ne tik išplečia akiratį nacionalinėmis ir regioninėmis problematikomis, bet ir atlieka svarbų edukacinį vaidmenį apie žmogaus teisių užtikrinimo svarbą ir sudėtingą socialinę realybę.

Fakulteto V kurso studentai, pasirinkę studijų dalyką „Jurisprudencijos problemos“, analizuoja teisėjo veiklos pagrindus ir teisminės valdžios krizę Lenkijoje. Šios analizės įkvėpimo šaltinis yra festivalio filmas „Teisėjai po padu“ (rež. Kacper Lisowski, 2023). Studentai savarankiškai stebi filmą jiems patogiu metu ir pateiks rašytines įžvalgas filme aptariamais klausimais, taip pat pristatys konceptualias įžvalgas paskaitos metu.

„Festivalio teminis laukas yra ypač artimas Teisės fakultetui. Kino ir studijų sintezė nėra koks nors atradimas, tačiau iki šiol teisės studijose kino integravimas buvo gan fragmentiškas. Bendradarbiaujant su „Nepatogus kinas“ festivaliu galima svarstyti apie sistemišką žmogaus teisių ir teisės viešpatavimo problematikų aptarimą studijų procese per audiovizualines medijas. Tuo pat metu studentai turi galimybę pajausti regionines ir globalias žmogaus teisių dinamikos tendencijas ir ypatumus – tai itin aktualizuoja studijas“, – pastebi doc. dr. Donatas Murauskas.

Festivalis „Nepatogus kinas“ vyksta nuo 2007 m. Šiais metais festivalyje rodoma apie 50 rinktinių filmų iš viso pasaulio, taip pat vyksta juos lydintys renginiai. Festivalis vyksta spalio 12–29 d.