Pradžia > Naujienos > Konferencijoje buvo aptarti Autorių teisių įstatymo pakeitimai

Konferencijoje buvo aptarti Autorių teisių įstatymo pakeitimai

 

Balandžio 26 d., Pasaulinę intelektinės nuosavybės dieną, VU MKIC bibliotekoje vykusioje konferencijoje „Metai po Autorių teisių įstatymo pakeitimo: patirtys ir perspektyvos“ patirtimi dalinosi įvairias autorių ir gretutinių teisių sritis atstovaujantys mokslininkai ir praktikai, kurie aptarė šių teisių įstatymų pokyčius.

Renginį pradėjo sveikinimo žodį taręs VU Teisės fakulteto dekanas doc. dr. Haroldas Šinkūnas ir LR Kultūros ministerijos Visuomenės informavimo ir autorių teisių politikos grupės vadovas Deividas Velkas. Doc. dr. Haroldas Šinkūnas kalbėjo apie dirbtinio intelekto galimybes, svarbą ir keliamus iššūkius bei dėkojo susirinkusiems, kad renkasi VU Teisės fakultetą kaip vietą tobulėjimui. LR Kultūros ministeriją atstovavęs D. Velkas tvirtino, kad šiuo metu ministerija turi du tikslus: stiprinti ir modernizuoti autorių teisių apsaugą pritaikant ją skaitmeninei aplinkai ir didinti visuomenės sąmoningumą vartojant autorių teisių nepažeidžiantį turinį.

Pirmąjį konferencijos pranešimą skaitė VU Teisės fakulteto profesorius dr. Ramūnas Birštonas. Jis teigė, kad nacionalinės autorių teisės bei jų raida yra įmanoma ir reikalinga, o kaip vieną iš aktualiausių ateities uždavinių nurodė naujos redakcijos Autorių teisių įstatymo, ar netgi atskiro Intelektinės nuosavybės kodekso priėmimą. Taip pat pranešėjas aptarė dėl dirbtinio intelekto kylančius iššūkius autorių teisei ir galimus jų sprendimo būdus.

Teismų patirtimi dalinosi dr. Goda Ambrasaitė-Balynienė, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus teisėja ir Mykolo Romerio universiteto docentė. Anot specialistės, dažniausia problema su kuria susiduria teismų sistema – kas yra kūrinys? Pagal dabartinę kūrinio sampratą, objektas gali būti arba kūrinys, arba ne kūrinys – šioje sąvokoje nėra laipsniškumo.

Kiti pranešėjai pristatė autorių teises tiek iš autorių teisių turėtojų, tiek iš naudotojų perspektyvos ir pokyčius atsiradusius kultūros paveldo įstaigų veikloje. Renginyje buvo kalbama apie prieigos prie autorių teisių saugomo turinio blokavimą ir analizuojamos turinio dalijimosi internetu teikėjų atsakomybės. Dalis konferencijos prelegentų pastebėjo, kad aptarti Autorių teisių įstatymo pakeitimus praėjus metams yra per anksti, nes problemos išryškėja po ilgesnio laikotarpio.

Konferenciją organizavo VU Teisės fakultetas.

Projekto finansavimo šaltinis: Projektas finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos, pagal programą „Autorių teisių ir gretutinių teisių apsauga 2022-3“ (LKT sutarties reg. Nr. S/AGT-26(6.89)/2022).