Pradžia > Naujienos > Lankėsi Tarptautinės karo teisės draugijos vadovai

Lankėsi Tarptautinės karo teisės draugijos vadovai

Penktadienį Teisės fakultete lankėsi Tarptautinės karo teisės draugijos (the International Society for Military Law and the Law of War) Pirmininkas prof. dr. Wolff Heintschel von Heinegg ir Generalinio Sekretoriaus pavaduotojas p. Alfons Vanheusden. Doc. dr. Indrės Isokaitės-Valužės moderuotame susitikime – diskusijoje p. Alfons Vanheusden pristatė šios tarptautinės asociacijos veiklą ir tikslus. Tarptautinės asociacijos NOHA (Network on Humanitarian Action) koordinatorė Vilniaus universitete Lina Urbaitė apžvelgė šio tinklo veiklą.

Gausiai susirinkusiems studentams prof. dr. Wolff Heintschel von Heinegg pristatė tarptautinės teisės principus ir normas, reguliuojančias teisę naudoti ginkluotą jėgą (jus ad bellum) ir nurodančias taisykles karo metu (jus in bello) bei išsamiai nagrinėjo, kaip jos pažeidžiamos Rusijai vykdant agresiją prieš Ukrainą. Priminęs, kad karinis konfliktas prasidėjo nuo Krymo aneksijos, Profesorius pasidalino išskirtinėmis įžvalgomis dėl įvairių tarptautinės taikos ir saugumo ir tarptautinės humanitarinės teisės aspektų, įskaitant dėl šalių Ukrainai tiekiamos ginkluotės ir kitos pagalbos teisinio vertinimo, atskirų objektų, kaip taikinių (tiltų, elektrinių ir kt.), karo belaisvių statuso, povandeninių kabelių ir vamzdynų apsaugos ginkluoto konflikto metu, informacijos apie priešo kariuomenės buvimo vietą skelbimo vertinimo ir daug kitų.

Susidomėjusių studentų klausimų svečiui netrūko susitikimo metu ir po jo. Prof. dr. Wolff Heintschel von Heinegg pabrėžė aptartos temos svarbą: „Manau, kad tai yra mūsų pagrindiniai kaip visuomenės tikslai – skleisti teisę. Ir žinoma, mes negalime tylėti vien tik todėl, kad tai yra tebesitęsiantis konfliktas. Žmonės turėtų suvokti ne vien tik politinius ir karinius, bet ir teisinius konflikto aspektus.“