Pradžia > Naujienos > Pirmą kartą Lietuvoje – pažangios verslo idėjos per 1 parą „Legal Tech Hakatone“

Pirmą kartą Lietuvoje – pažangios verslo idėjos per 1 parą „Legal Tech Hakatone“

Šių metų kovo 16–17 d. Vilniaus Tech Parke vyks vienos didžiausių Baltijos šalyse advokatų kontoros COBALT drauge su informacinių technologijų lydere ATEA organizuojamas renginys „Legal Tech Hakatonas“ – tai pirmą kartą Lietuvoje organizuojama teisinių idėjų generavimo sesija. Visą parą bus kuriamos naujovės, kurios padėtų spręsti problemas teisės, verslo ir technologijų sektoriuose.

Hakatono metu tikimasi surinkti 10 komandų, 50 IT ir teisės sričių entuziastų, kurie dirbdami grupėse, sujungę technologines ir teisines žinias per vieną parą bandys sukurti pažangiausius šios srities IT sprendimus, naujus verslo modelius ir paslaugas ar produktus. Inicijuoti naujoves ir pažangius pokyčius teisės sektoriuje – toks yra „Legal Tech Hakatono“ tikslas.

Ar Vilnius taps Europos Legal Tech centru?

„Užsienyje jau keletą metų vyksta tokie renginiai, tačiau Lietuvoje to dar nebuvo. „Legal Tech Hakatonai“ sulaukia didžiulio susidomėjimo ir populiarumo, o jų metu dažnai sukuriamos tokios progresyvios ir vėliau plačiai praktikoje naudojamos idėjos: mobiliosios aplikacijos teisinių paslaugų teikime, teisinių dokumentų ir duomenų analizės įrankiai su dirbtiniu intelektu, įrodymų analizė ginčų sprendimo procesuose (e.discovery ir pan.), Ross Inteligence (teisinė analizė su dirbtinio intelekto pagalba), LegalZoom (do-it-yourself legal online platforma, t.y. „internetiniai amerikietiški e. Senukai“). Turime tikrų sėkmės istorijų užsienyje, tad tikime, kad jau pirmojo Lietuvoje „Legal Tech Hackatono“ metu sukursime išskirtinius ir inovatyvius verslo ir teisės sprendimus. Simboliška, šį renginį pirmą kartą organizuojame Lietuvai švenčiant jos atkūrimo 100-metį, tad tai bus dar viena proga įrodyti, jog Lietuva – pažangi valstybė. Turime ambicingą tikslą – padaryti Vilnių Europos Legal Tech centru“, – džiaugėsi COBALT partneris, Ginčų sprendimo departamento vadovas bei VU Teisės fakulteto docentas Rimantas Simaitis.

„Technologijų sukeltas lūžis yra daug arčiau negu daugumai atrodo – reikia būti pasirengusiems”, teigia Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dekanas profesorius Tomas Davulis.

Hakatono dalyviai yra kviečiami sukurti idėjas šiose srityse: blockchain ir teisė, Legal Tech inovacijos naudojant esamus ar kuriant naujus socialinius tinklus, programinius (software) robotus, dirbtinį intelektą, virtualią realybę, Legal Tech ir žaidimus, muziką, dirbtinį intelektą naudojančias teisinių duomenų analitines priemones, pritaikytas skirtingoms kalboms.

Teisės rinkos augimas: ar jau greitai turėsime robotizuotus procesus?

Pasak organizatorių, tikimasi, jog šis renginys taps tradicija, o jo metu gimusios idėjos bus sėkmingai įgyvendintos. Į hakatoną kviečiami teisės ir informacinių technologijų sričių lyderiai. Renginio metu jie ne tik dalinsis savo naujausiomis įžvalgomis, koordinuos renginio komandas, bet ir surengs mentorystės sesiją dalyviams, padės vieni kitiems rasti inovatyvius sprendimus ir taip užtikrins sėkmingą naujų idėjų realizavimą.

„Pirmiausia Legal Tech sprendimai turi padėti klientams – gauti paprastą, lengvai valdomą prieigą prie reikiamų paslaugų, greičiau gauti atsakymus į skubius klausimus, kuo mažiau gaišti laiko dokumentų valdymui ir pan. Važiuoti į miesto centrą susitikti su advokatu ar notaru – pasikartojantys, nors ir imlūs kompetentingų profesionalų laikui darbai. Tokius darbus galima automatizuoti, pavyzdžiui, pritaikant įvairius robotizuoto procesų automatizavimo (RPA) sprendimus”, – sako Česlovas Stanaitis, ATEA sistemų kūrimo grupės direktorius.

Geriausiai idėjai – piniginis prizas ir galimybė būti realizuotai

Į šį hakatoną pakviesti atstovai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos teisės, startuolių ir informacinių technologijų sektorių. Komandų idėjas vertins komisija, kurią sudarys Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dekanas prof. dr. Tomas Davulis, COBALT partneris Dr. Rimantas Simaitis, ATEA IS pardavimų projektų vadovas Donatas Kiauzaris, Practica Capital partneris Tomas Andriuškevičius.

Hakatono nugalėtojų komanda bus pakviesta įgyvendinti savo idėjas kartu su COBALT ir ATEA. Laureatams bus įteiktas ir 1000 eurų piniginis prizas tolimesniam produkto ar paslaugos vysytmui. Kiti hakatono dalyviai taip pat turės galimybę būti pakviesti įgyvendinti savo idėjas kartu su renginio organizatoriais.

Renginį organizuoja advokatų kontora COBALT, ATEA, Vilniaus Tech parkas.

Renginio partneriai: Vilniaus universiteto Teisės fakultetas, Vilniaus Komercinio arbitražo teismas.