Pradžia > Naujienos > Pradėjo veiklą Ukrainos teisės centras

Pradėjo veiklą Ukrainos teisės centras

Dėl Rusijos pradėto karo Ukrainoje, edukacinis procesas šioje šalyje yra iš esmės sustojęs. Atsiliepdamas į kvietimą Lietuvai visomis išgalėmis padėti Ukrainos žmonėms, Vilniaus universiteto Teisės fakultetas pakvietė Ukrainos mokslininkus ir dėstytojus kartu tyrinėti bei dėstyti, o Ukrainos universitetų teisės krypties studentus – nemokamai tęsti studijas Vilniaus universiteto programose. Kovo 30 dieną VU Teisės fakultete įvyko pirmasis susitikimas su iš Ukrainos atvykusiais studentais. Taip pat atidarytas Ukrainos teisės centras, kuriame nuotoliu dirbs dėstytojai iš šios šalies.

„Atvykdami studentai gauna nemokamą apgyvendinimą ir VU Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės stipendiją, o studijas gali tęsti kaip pilnateisiai studentai. Likusiems Ukrainoje sudaromos sąlygas prie studijuojamų dalykų jungtis nuotoliniu būdu. Tokia galimybe jau pasinaudojo kone šimtas teisės krypties studentų, daugiausia iš Kyjivo, Odesos, Charkivo, daugiau nei trisdešimt jau atvyko į Lietuvą, kiti dar vyksta arba studijuoti pradeda nuotoliniu būdu. Darbui nuotoliu įdarbinta ir daugiau nei dvidešimt Ukrainos dėstytojų“,– pasakoja VU TF dekanas prof. Tomas Davulis.

Susitikime dalyvavo Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė, Europos Komisijos delegacijos Lietuvoje vadovas Marius Vaščega, Teisingumo viceministrė ir VU Teisės fakulteto dėstytoja dr. Gabija Grigaitė – Daugirdė bei Ukrainos ambasadoriaus Lietuvoje patarėjas tarybos pirmininkas Serhii Vasylenko. Ukrainoje esantys dėstytojai ir studentai jungėsi nuotoliniu būdu.

„Šį karą prisimis daug kartų, kurios norės atstatyti savo valstybę. Labai džiaugiamės, kad Lietuva mus priima kaip giminaičius, Lietuvai turi dideles širdis, ir visokeriopai mums padeda, nors tai maža šalis“,– sakė Ukrainos ambasadoriaus Lietuvoje patarėjas tarybos pirmininkas Serhii Vasylenko.

Europos Komisijos Delegacijos Lietuvoje vadovas Marius Vaščega pabrėžė, kad tai ne tik Ukrainos, bet ir viso pasaulio karas: „Europos Sąjunga tam pritaria ir dėl to imasi daugybės priemonių, kaip kad griežčiausių sankcijų Rusijai per visą ES gyvavimo laikotarpį. Teisė turės didelį vaidmenį šiame kare ir jam pasibaigus, prie to neabejotinai prisidės ir Ukrainos teisės centras Vilniaus universitete.“

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė kalbėjo apie Ukrainiečių priėmimą Lietuvoje ir tai, kad visi Ukrainos žmonės čia bus laukiami, kol bus galimybė grįžti į gimtinę ir ją atstatyti. „Mūsų didžiausias tikslas dabar – integruoti pabėgėlius į visuomenę, stengtis, kad jie jaustųsi kaip namuose. Apie 40 proc. pabėgėlių turi aukštąjį išsilavinimą, džiaugiamės, kad pavyksta jiems surasti darbus tiek IT, slaugos ir kitose srityse. Džiugu, kad VU jiems taip pat suteikia galimybę tęsti studijas bei darbus“,–  sakė ministrė.

„Pasibaigus karui jūs turėsite labai svarbią misiją – užtikrinti Ukrainos atnaujintą teisinę sistemą, integruoti ją į ES, tai darysite kartu su savo dėstytojais ir bendraminčiais. Net neabejoju, kad tai ir įvyks”,– sakė Teisingumo viceministrė ir VU TF lektorė Gabija Grigaitė-Daugirdė, renginio pabaigoje pasidžiaugusi jaunuolių motyvacija ir ryžtu tęsti studijas.

Sveikinimo kalbų įrašas prieinamas čia.