Pradžia > Naujienos > Seminare aptartas kibernetinis saugumas ir teisės specialistų vaidmuo jį kuriant

Seminare aptartas kibernetinis saugumas ir teisės specialistų vaidmuo jį kuriant

 

Sprendžiant kibernetinio saugumo problemas yra svarbios ne tik technologinės žinios. Pastebima tendencija, kad šioje srityje auga poreikis specialistų, išmanančių teisę. Lapkričio 28 d. vykusiame seminare „Kibernetinio saugumo iššūkiai ir teisinis atsakas į kibernetines grėsmes“ ekspertai ir studentai gausiai susirinkusiai auditorijai pristatė naujausias kibernetinio saugumo tendencijas ir aptarė, kodėl šioje srityje aktualios teisės žinios.

Renginyje pirmasis kalbėjo Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vadovas Ramūnas Matonis, kuris pakomentavo pastaruosius įvykius, iškėlusius iššūkių saugumo sistemai Lietuvoje. Jis pristatė reikiamus atlikti žingsnius, gavus žinią apie pavojų, ir įvardijo, kokius veiksmus turėtų atlikti institucijos, siekiant užtikrinti saugumą.

Susirinkusiems klausytojams teisės studentai Iveta Steponavičiūtė ir Povilas Plikūnas pristatė Kibernetinio saugumo įstatymą ir Nacionalinę Kibernetinės Saugos Strategiją. Tiesa, kaip pastebėjo Nacionalinio kibernetinio saugumo centro direktoriaus pavaduotojas Antanas Aleknavičius, po metų turėsime visiškai modifikuotą Kibernetinio saugumo įstatymą ir palinkėjo studentams atrasti save kibernetinio saugumo srityje.

Seminare pranešimus skaitė verslo įmonėse dirbantys saugos specialistai. Žygimantas Kaupas (Nord Security) kalbėjo apie programėlių saugumą ir kaip kritiškai įvertinti jų patikimumą. Jis tvirtino, kad darbe su teisiniais klausimais tenka susidurti kasdien. Kitas Nord Security atstovas, Andrius Januta, pristatė kaip kibernetinio saugumo įmonės užtikrina savo pačių saugumą. Ž. Kaupas ir A. Januta tvirtino, kad teisinės žinios aktualios kuriant technologinius sprendimus bei patentų srityje. Trečioji verslo atstovė, Sigita Andrulionytė, edukuojanti „Danske Bank“ darbuotojus fizinės ir kibernetinės saugos tema, teigė, kad dauguma saugumo incidentų susiję su žmogiškuoju veiksniu.

Renginio antroje dalyje kalbėjo Vilniaus universiteto lektoriai. Kauno fakulteto lektorė dr. Renata Danielienė pristatė kibernetiniam saugumui reikšmingą ir šiuo metu įgyvendinamą projektą „CyberAgent“. Matematikos ir informatikos fakulteto lektorius Virgilijus Krinickij papasakojo, kaip vyksta kibernetinio saugumo pratybos, kuriose, anot jo, ypač trūksta teisės specialistų, galinčių prisidėti prie komandos darbo teisinėmis žiniomis.

Visi seminare skaityti pranešimai parodė teisės mokslo ir specialistų svarbą, toliau siekiant įveikti kibernetinius iššūkius ir kurti tvirtesnį saugumą. Renginį moderavo VU Teisės fakulteto dėstytoja dr. lekt. Neringa Gaubienė.