Pradžia > Naujienos > Tarp teisės ir literatūros – C. Miłoszo gyvenimas ir kūryba

Tarp teisės ir literatūros – C. Miłoszo gyvenimas ir kūryba

 

Šią savaitę, kovo 5 d. VU Teisės fakulteto Lenkijos teisės mokykla kvietė į tarpdisciplininį lietuvių ir lenkų simpoziumą „Tarp teisės ir literatūros. Czesławas Miłoszas“, kuriame gausiai susirinkę klausytojai išgirdo apie Miłoszo biografiją ir teisės įtaką jo kūrybai.

Renginyje susirinkusiuosius pasveikino Lenkijos Respublikos ambasadorius Konstanty Radziwiłł ir VU Teisės fakulteto dekanas doc. dr. Haroldas Šinkūnas. Ambasadorius K. Radziwiłł sakė, kad jo nestebina tai, kad teisininkas tapo daugybės kūrinių autoriumi ir gavo Nobelio premiją, nes teisė lavina taisyklingą ir loginį mąstymą, retoriką bei atmintį. Fakulteto dekanas H. Šinkūnas priminė Lietuvos ir Lenkijos istorijos vingius ir glaudžius ryšius tiek su Lenkija, tiek su jos universitetais. „,Turime daug bendrų mus siejančių asmenybių, ir vienas iš tokių yra Czesławas Miłoszas, kuris yra ypatingas teisininkas“, – teigė dekanas.

Simpoziume buvo skaitomi du pranešimai. Birutė Jonuškaitė, Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkė, rašytoja, poetė, žurnalistė ir vertėja papasakojo apie C. Miłoszo metus Lietuvoje ir Vilniuje. ,,Jaunystė, tokiame mieste, tai viso gyvenimo turtas“, – citavo rašytoją B. Jonuškaitė. Ji teigė, kad beskaitant C. Miłoszo laiškus galima pastebėti autoriaus puikybę ir aroganciją, norą būti geriausiu.

Kitas pranešėjas – Dr. Tomasz Snarski, Gdansko universiteto Teisės ir administravimo fakulteto docentas, advokatas, filosofas ir poetas. Jis auditorijai pristatė C. Miłoszo ir jo kūrybos santykį su teise. Anot T. Snarski, rašytojas studijuodamas teisę turėdavo perlaikyti egzaminus, jo pažymiai nebuvo puikūs, tačiau jis buvo nuoseklus. Savo eilėse C. Miłoszas kalbėjo apie klausimus, kurie yra reikšmingi teisės srityje: žmogškumas, mirties bausmė, skriauda, teisingumas ir kt. Docentas baigdamas pranešimą išreiškė pastebėjimą, kad daug žmonių kiek siaurai suprantą teisę. „Teisė yra kur kas daugiau, tai yra susiję su mūsų visų gyvenimu, civilizacija, žmogiškumu“, – T. Snarski pabrėžė teisės mokslo svarbą.

C. Miłoszo eilėraščiai ateities kartoms išliko kaip meno ir teisės samplaikos pavyzdys, parodęs, ką galima sukurti suvokiant teisingumo svarbą ir siekiant ją įamžinti kūryboje.

TVP Wilno reportažas apie renginį.

Nuotraukos iš TVP Wilno.