Pradžia > Naujienos > Tarptautinėje konferencijoje dalintasi konstitucinės ir administracinės procedūros patirtimi

Tarptautinėje konferencijoje dalintasi konstitucinės ir administracinės procedūros patirtimi

 

2023 m. gegužės 2 d. įvyko tarptautinė mokslinė-praktinė konferencija „Konstitucinė ir administracinė procedūra: tarptautinė patirtis ir nacionalinė praktika“, kuri buvo surengta kartu su su J.F. Černivcių nacionalinio universiteto, Jaroslavo Išmintingojo nacionalinio teisės universiteto, Zaporožės nacionalinio universiteto kolegomis.

Konferencijoje sveikinimo žodį taręs VU Teisės fakulteto dekanas doc. dr. Haroldas Šinkūnas džiaugėsi Ukrainos teisės harmonizavimo su Europos Sąjungos teisės reikalavimais daroma pažanga konstitucinės bei administracinės teisės srityse. Profesorė dr. Jurgita Paužaitė-Kulvinskienė, VU Teisės fakulteto prodekanė, Administracinės teisės ir administracinės justicijos centro vadovė savo pranešime vertino naujoje Ukrainos Administracinių procedūrų įstatyme įtvirtintų procedūrinių teisių turinį bei jų atitiktį ES Pagrindinių teisių Chartijos 41 str. įtvirtinam atsakingo valdymo principui bei kokie reikalavimai taikomi pagal Ukrainos teisinį reguliavimą priimamų individualių administracinių sprendimų motyvavimo pareigai.

Nuotoliniame renginyje buvo diskutuojama aktualiomis temomis, kokiais kriterijais turi vadovautis teismas, vertindamas administracinio akto teisėtumą ir ar Ukrainos įstatymų leidėjas yra nuoseklus šioje srityje? Koks yra „administracinio akto“ turinys? Kita konferencijos dalis buvo skirta konstitucinio skundo institutui bei Ukrainos konstitucinio teismo kompetencijos įgyvendinimui karo padėties metu, ir kokios yra EŽTK 6 straipsnio, kaip Ukrainos konstitucinės teisės formavimo pagrindo, teikiamos procesinės garantijos asmens teisių gynybos srityje.

Ypatingai dėkojame prof. dr. Oksana Shcherbanyuk, Jurijaus Fedkovičiaus Černivcių nacionalinio universiteto Procesinės teisės katedros vedėjos asmenine iniciatyva, rengiant šią konferenciją.