Pradžia > Naujienos > Teisės fakultetas kvietė renginiuose diskutuoti įvairiais teisės klausimais

Teisės fakultetas kvietė renginiuose diskutuoti įvairiais teisės klausimais

 

Praėjusią savaitę VU Teisės fakultetas kvietė į keturis renginius, kuriuose buvo diskutuojama įvairiomis temomis: Profesoriaus Stasio Vėlyvio pasiekimai, pilietybės institutas, sovietų ir Rusijos nusikaltimai Ukrainoje, dirbtinio intelekto pagalbininkai.

Kovo 13 d. Lietuvos mokslų akademijoje vyko konferencija „Profesorius (HP) Stasys Vėlyvis (1938–2023) ir civilinis procesas – Mokytojas ir mokiniai“, kurioje buvo aptarti aktualūs teisės ir teismų darbo klausimai.

Tą pat dieną VU MKIC bibliotekoje vyko Konferencija Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti – ,,1990 m. kovo 11-oji ir pilietybės institutas”. Renginio metu buvo skaitomi trys pranešimai ir vyko diskusija. Dr. Vaidotas Vaičaitis, TF docentas, pristatė pilietybės institutą iki atkuriant Lietuvos nepriklausomybę. Mykolo Romerio universiteto profesorė dr. Toma Birmontienė aiškindama pilietybės instituto konstitucinę sampratą teigė, kad dviguba pilietybė išlieka sudėtingas klausimas konstitucijoje. Anot jos, okupacijos metai užšaldė mūsų tarpukaryje turėtą pilietybės sampratą, kuomet vyravo įsitikinimas, kad galima tik viena pilietybė. Profesorė baigdama pranešimą išreiškė nuogąstavimą, kad šiuo metu pilietybės netekimą sprendžia politikai. Jos manymu, tai spręsti turi teismas. Paskutinį pranešimą skaitė Seimo narė Dalia Asanavičiūtė. Ji papasakojo, kuo Lietuvos valstybei reikšmingas artėjantis referendumas dėl dvigubos pilietybės ir pristatė, kaip pasikeistų LR Konstitucija, jeigu piliečiai sutiks su siūlomais pokyčiais.

Praėjusią savaitę VU TF lankėsi dr. Tomasz Lachowski, Lodzės universiteto Teisės ir administravimo fakulteto Tarptautinės teisės ir tarptautinių santykių katedros mokslininkas. Kovo 14 d. fakulteto studentams jis skaitė paskaitą, kurios metu pristatė sovietų ir Rusijos nusikaltimų Ukrainoje palyginimą ir teisingumo po karo Ukrainoje modelio scenarijus. Jis priminė sovietų padarytus nusikaltimus, aptarė totalitarinės-imperialistinės valstybės požymius ir veikimą bei pristatė Raphael Limkin suformuotą genocido sampratą, įskaitant jos palyginimą su apibrėžimu Genocido konvencijoje. Mokslininko vizitą organizavo VU TF Ukrainos teisės centras.

Kovo 15 d. VU Mažojoje Auloje vyko konferencija  „Gyvenimas su asmeniniais DI pagalbininkais: rizikos, iššūkiai ir galimybės“. Šiame renginyje buvo diskutuojama aktualiomis dirbtinio intelekto temomis: DI pagalbininkai ir jų praktinė svarba; koks teisinis reglamentavimas būtinas, siekiant kad DI įtraukimas į kasdienę veiklą būtų sklandus; kas nutylima apie DI asistentus. Konferenciją organizavo VU TF mokslininkai dr. Paulius Jurčys ir dokt. Goda Strikaitė-Latušinskaja, kartu su partneriais iš Japonijos Gakushuin universiteto. Konferencijos įrašą žiūrėti galite čia.