Pradžia > Naujienos > Teisės studentai atsako: kodėl teisė?

Teisės studentai atsako: kodėl teisė?

Paklausėme keturių teisės studentų, kas paskatino juos pasirinkti būtent šias studijas. Žinome, kad teisės studijos apima labai daug ir gali būti pritaikytos ne tik teisinėje karjeroje, bet ir daugybėje kitų gyvenimo sričių. Studentai papasakojo mums apie savo lūkesčius bei svajones ir planus ateičiai.

Pirmasis mūsų apklaustas studentas, Audrius Jasaitis, nėra eilinis pirmakursis: į fakultetą jis šiemet atėjo su darbo kariuomenėje patirtimi ir ypatingais tikslais.

„Tarnauju Lietuvos kariuomenėje, esu Karo policijos Ikiteisminio tyrimo valdybos Klaipėdos Ikiteisminio skyriaus specialistas. Paprastesniais žodžiais – tyrėjas. Karo policijoje tarnauju nuo 2017 m., Ikiteisminio tyrimo specialistu – nuo šių metų vasario. Teisės studijos man ne tik leis siekti aukštesnio laipsnio ir pareigų, bet ir pagilins mano kasdienėje tarnyboje reikalingas žinias bei suteiks naujų. Taip pat, mane ypatingai domina tarptautinė teisė. Esu susipažinęs ir su Hagos bei Ženevos konvencijomis, tačiau jų taikymas man kelia daug klausimų, todėl norėtųsi į tai pažvelgti per teisinę prizmę ir rasti jos pritaikymo būdus mūsų kariuomenėje, nes šioje srityje įdirbio šiuo metu trūksta.“

Kitas studentas, Laurynas Misevičius, ilgai negalėjo apsispręsti tarp dviejų studijų krypčių, ir galiausiai pasirinko teisę. Tiesa, ne iš karto – tai Laurynui bus jau antros bakalauro studijos.

„Baigęs mokyklą iki pat paskutinės minutės svarsčiau tarp politikos mokslų ir teisės. Jau nuo seniau domino visuomenėje vykstantys reiškiniai, politika, ekonomika, pati valstybė kaip tokia, jos teisinė, politinė sistema. Visgi pasirinkau politikos mokslus. Studijas sėkmingai baigiau, tačiau paradoksalu, jog iš visų dalykų kone labiausiai patiko Teisės fakulteto dėstytojų J. Baltrimo bei V. Vaičaičio dėstomi dalykai: ,,Teisės pagrindai” ir Konstitucijos BUS’as. Įgijęs darbo patirties LR Seime bei Vidaus reikalų ministerijoje nusprendžiau grįžti į auditoriją ir vėl tapti studentu, šįsyk teisės pirmakursiu.

Lūkesčiai nemenki: tiek įgyti tvirtų teisės žinių, kurias po to galėčiau sėkmingai panaudoti praktikoje, tiek susipažinti su būriu savitų bei tikslo siekiančių asmenybių.

Visiškai tikslios vizijos, ką norėčiau veikti po studijų, dar neturiu, tačiau dabar jaučiu norą pasigilinti į labiau teorinius, abstrakčius klausimus, susijusius su teisės teorija, Konstitucija, ieškoti sąsajų tarp teisės ir politikos bei galiausiai rasti tą sritį, kuri būtų visiškai ,„mano“.

Tuo tarpu pirmakursei Agotai Stankevičiūtei studijų pasirinkimą nulėmė asmeninė patirtis. Tai buvo pirmoji studentės pažintis su teise, padėjusi jai ją pamilti.

„Esu dieninių teisės studijų 1 kurso studentė. Pasirinkau studijuoti teisę dėl kelių priežasčių. Visų pirma, teisininko darbas man atrodo prasmingas ir atsakingas, kuris tam tikrais atvejais nulemia kitų žmonių likimus, sudaro galimybę prisidėti prie darnaus valstybės ir visuomenės santykio kūrimo. Kol kas mane labiausiai domina baudžiamoji teisė, tačiau taip pat domiuosi ir viešąja, tarptautine, Europos sąjungos ir konstitucine teise. Tikrai žinau, kad studijų metu įgytą patirtį ir žinias pritaikyti dirbdama teisinį darbą Lietuvos Respublikos teisėsaugos ar kitose valstybinėse institucijose. Taip pat būtų įdomu specializuotis tarptautinės baudžiamosios teisės srityje, užsiimti moksline veikla teisės tyrimų srityje.

Sprendimą pasirinkti teisės studijas nulėmė ir asmeninė patirtis. 2019-2022 metais, būdama ypatingai sudėtingoje padėtyje, savarankiškai įgijau civilinės, konstitucinės ir baudžiamosios teisės žinių. Jas sėkmingai pritaikiau siekdama apginti galimai pažeistas teises ir interesus – 2022-2023 metais mano savarankiškai surašytus ieškinius, apeliacinius skundus, kitus procesinius dokumentus priėmė ir išnagrinėjo teismai ir kitos institucijos. Įvairių teisės mokslo šaltinių analizė man yra labai įdomus ir malonus procesas, kurį man pavyksta lengvai perprasti: šiemet beveik be jokio išankstinio pasiruošimo dalyvavau Nacionalinėje teisės žinių olimpiados II etape ir bendroje įskaitoje užėmiau 16 vietą iš 107 moksleivių.

Taigi sprendimas studijuoti teisę buvo apgalvotas ir sąmoningas. Labai džiaugiuosi, kad studijuosiu Vilniaus universiteto Teisės fakultete.“

Toliau pakalbinome 4-to kurso teisės studentą Eimantą Laugžemį. Jam šie mokslai – ne pirmi ir netgi ne antri.

,,Viena iš svarbesnių aplinkybių laikau tą, kad dar nuo paauglystės teko akistaton susidurti su Lietuvos teisinės sistemos sopuliais, tai yra mūsų šeima ne tik regėjo, bet ir išgyveno itin daug teisinės neteisybės. Antra vertus, jaučiu prigimtinį šauksmą padėti žmogui. Man gera, kai kitam gera: esu įsitikinęs, kad norėdamas žmogui padėti atsitiesti morališkai – teisės kaipo mokslo išmanymas yra vienas iš kone pagrindinių akstinų. Kita vertus, turiu prisipažinti, kad ir mano bičiuliai sutartinai tvirtino, kad esą būsiu puikus teisininkas, o netgi – advokatas, nes tam neva turintis visus parametrus

Kalbant apie lūkesčius norėtųsi pažymėti, kad tiesa visai paprasta – iš kiekvienų studijų trokštu pasisemti kuo daugiau žinių! Ir taip – teisės studijos šiuo požiūriu būtent tokios: esu nepaprastai dėkingas Vilniaus universiteto Teisės fakulteto ypatingiesiems dėstytojams, kurių dėka jau pasisėmiau ir toliau sėkmingai semiu žinias glėbiais. Širdingai ačiū jiems. Tiesa, čia norėčiau stabtelėti ir išskirtinai padėkoti iš tiesų stebėtinos erudicijos Dėstytojui, fakulteto Dekanui Haroldui Šinkūnui už jo spinduliuojančią meilę Mokslui! Nepagalvokite, ne, nesaldinu ir nepadidinu – tiesiog konstatuoju šį faktą a priori, kad ir būsimi studentai tai žinotų.”

Ar tiesa, kad jau esate studijavęs kažką anksčiau?

„Ko gero, lengviau būtų įvardyti, ko esu nestudijavęs… Juokauju. Iš tikro pradedant muzika, baigiant, matyt, politikos mokslais: o šioje akademinėje mozaikoje buvę ir lietuvių kalbos ir literatūros, ir chemijos mokslų, et cetera. Aišku, niekaip manęs neaplenkia filosofinė nuostata – mokykis visą gyvenimą.“

Kokie Jūsų tikslai ateičiai?

,,Šaunus klausimas, paliekantis erdvės minčiai… Bet jeigu rimtai, tai žinau, ko noriu ir kur einu: siekiu tapti stipriausiu ir įtakingiausiu advokatu. Advokatūra mane ypačiai žavi ir inspiruoja! Pagaliau juk pati teisė yra gėrio ir teisingumo meno vienovė. Tikrai čia nepuoselėju minties pradėti tai įrodinėti, tačiau idealistiškai mąstant juk visad gėris turi laimėti prieš blogį, o kad tai įvyktų, turėtų paspartinti gebėjimas užsiimti menu teisingume.“