Pradžia > Naujienos > Tiesos paieškos teismo procese

Tiesos paieškos teismo procese

 

Šiandien, balandžio 16 d., VU Teisės fakultete vykusiame renginyje „Tiesos paieškos teismo procese“ buvo aktyviai diskutuojama apie tiesą, jos sampratą ir faktų įrodymą. Su gausiai susirinkusia auditorija savo įžvalgomis dalinosi  VU TF dėstytojai ir dėstytojos: prof. habil. dr. Valentinas Mikelėnas, doc. dr. Giedrė Lastauskienė, doc. dr. Remigijus Merkevičius, lekt. dr. Eglė Zemlytė. Renginį moderavo dr. Jurgis Bartkus.

Dabartiniame pasaulyje tiesai didžiausią iššūkį kelią alternatyvių faktų atsiradimas ir post tiesa – šia mintimi renginį pradėjo J. Bartkus. Galima pridurti, kad Oksfordo žodynas 2016 m. žodžiu išrinko post tiesa (angl. post-truth), kuris reiškia objektyvių faktų nuvertinimą. Tai skatina susimąstyti apie tiesos sąvoką teisėje, teismų darbe ir ieškoti atsakymų.

„Baudžiamajame procese tiesa reliatyvi, subjektyvi ir procesinė. Pasiekiama tiesa yra lygi teismo įsitikinimui“, – sakė R. Merkevičius. Profesorius V. Mikelėnas tvirtino, kad tiesa yra tikrovės atspindys ir sudėtinga nustatyti tai, kas buvo praeityje. Todėl ekspertiniai vertinimai, atliekami nagrinėjant bylą, gali skirtis: „Kiek beskirsit ekspertizių, tiek turėsit skirtingų atsakymų“, – kalbėjo profesorius.

E. Zemlytė siūlė pirmiausia apsibrėžti tiesos sampratą, nes šiuolaikinių tiesos teorijų yra gausu. Konstitucinio Teismo teisėja G. Lastauskienė pastebėjo, kad yra stringama prie tiesos sąvokos. Jos nuomone, tikslingiau yra kelti klausimą, kaip viskas vyko iš tikrųjų. Tačiau remiantis liudininkų parodymais abejonių kartais kelia psichologinės ypatybės – žmogaus smegenys linkę perkurti prisiminimus taip, kad žmogui būtų lengviau prisitaikyti aplinkoje ir išgyventi, pastebėjo teisėja.

Renginyje dalyvavo ir VU Filosofijos fakulteto doktorantas Edgaras Bolšakovas, jis siūlė pagalvoti apie teisę iš etinės perspektyvos. Toliau besivystant diskusijai, dalyviai kalbėjo apie formalios ir materialios tiesos svarbą, teismo proceso buvimo svarbą ir galimybę kelti aukštesnius tikimybės ir įrodinėjimo standartus.