Pradžia > Naujienos > VU Teisės fakultete paskaitas skaitė ESTT teisėjas doc. dr. Irmantas Jarukaitis

VU Teisės fakultete paskaitas skaitė ESTT teisėjas doc. dr. Irmantas Jarukaitis

 

Šią savaitę VU Teisės fakultete lankėsi ir dvi paskaitas skaitė Europos Sąjungos Teisingumo Teismo teisėjas doc. dr. Irmantas Jarukaitis.

Gegužės 29 d. korporacijos „Iustitia“ organizuotame renginyje „Teisės mokslo pietūs“ I. Jarukaitis pristatė pranešimą tema „Vidaus rinkos laisvių ir pagrindinių teisių santykis Europos Sąjungos Teisingumo Teismo praktikoje“. Renginio metu svečias aptarė ESTT veiksmus siekiant užtikrinti pagrindinių teisių apsaugą ir įvardijo algoritmus, pagal kuriuos sprendžiamos bylos susijusios su vidaus rinkos laisvėmis ir pagrindinėmis teisėmis.

Šiandien VU Teisės fakultete vyko antroji I. Jarukaičio paskaita „Teisės viršenybės principas kaip pamatinė Europos Sąjungos vertybė Europos Sąjungos Teisingumo Teismo praktikoje“. Gausiai susirinkusiems studentams ESTT teisėjas papasakojo, kaip Lenkija ir Vengrija įrodinėjo, kad ES teisė prieštarauja jų nacionalinei teisei bei paaiškino, kad ES lėšų panaudojimas įmanomas tik laikantis solidarumo ir tuo pačiu vadovaujantis teisės viršenybės principu.

Paskaitoje I. Jarukaitis pateikė ESTT spręstų bylų pavyzdžių, kuriose nacionalinė teisė prieštaravo ES teisei ir aptarė teismų nepriklausomumo principą. Anot specialisto, anksčiau niekas nemąstė apie nacionalinių teismų nepriklausomumą, tačiau tai tapo aktualu kilus politinėms problemoms Lenkijoje ir Vengrijoje.

Paskaitos pabaigoje dalyviai uždavė klausimus, vienas jų – kodėl Lietuvoje nekyla tokių problemų, dėl kurių būtų kreipiamąsi į ESTT? Atsakydamas I. Jarukaitis kalbėjo, kad pats neįžvelgia rimtų sisteminių problemų susijusių su Lietuvos teismų nepriklausomumu.