Pradžia > Naujienos > VU Teisės fakultete vyko mokymai apie sokratiškąjį dėstymo metodą

VU Teisės fakultete vyko mokymai apie sokratiškąjį dėstymo metodą

Praėjusią savaitę (spalio 3 d.), VU Teisės fakulteto dėstytojai dalyvavo metodiniame išskirtinio eksperto iš JAV – prof. Charles Szypszak – paskaitoje apie sokratiškąjį dėstymo metodą. Amerikietiško kino entuziastai žino, kad sokratiškasis dėstymo metodas yra bene garsiausias JAV teisės mokyklų dėstymo bruožas. Į paskaitas atėję studentai turi būti perskaitę paskaitos medžiagą, o dėstytojas jų klausinėja, ne tik tikrindamas, kiek įsisavinta medžiaga, bet ir skatindamas diskutuoti, apmąstyti, gilintis į aptariamą problematiką.

Paskaitą VU Teisės fakultete vedė sokratiškojo metodo entuziastas ir taikytojas profesorius Charles Szypszak (Šiaurės Karolinos universitetas (the University of North Carolina at Chapel Hill)). Paskaitos metu profesorius akcentavo savo vystomo dėstymo metodo specifiką – vadindamas jį ne „sokratiškuoju metodu“, o „analitiniu dialogu“.

„Analitinis dialogas dėstytojams leidžia klausimų ir atsakymų forma įtraukti į mokymosi procesą konkrečius studentus. Kiekvienas klausimas užduodamas pirmiau buvusio klausimo ir atsakymo pagrindu studentus teisinei praktikai ruošiančiu būdu – stiprinant jų spontaniškus analitinius įgūdžius. Veiksmingas dėstytojo vedamas į studentą sukoncentruotas dialogas skatina mokymąsi, kuriuo gilinamas ir plečiamas supratimas bei vystomi sprendimų priėmimo įgūdžiai“, – pabrėžia prof. Charles Szypszak.

Paskaitos metu aptartos ir analitinio dialogo taikymo subtilybės Lietuvos teisininkų rengime. „Medžiagos studentams parengimas, studentų pasirengimas užsiėmimams ir skatinimas tęsti pokalbį po pirmo „teisingo“ atsakymo yra tarp didžiausių iššūkių mūsų teisininkų rengime“, – akcentavo su JAV profesoriumi bendrą analitiniu dialogu pagrįstą studijų dalyką VU Teisės fakulteto ir Šiaurės Karolinos universiteto studentams rengiantis Dr. Donatas Murauskas.