Pradžia > Naujienos > VU TF absolventai tarp LAT apdovanotų geriausių magistro darbų autorių

VU TF absolventai tarp LAT apdovanotų geriausių magistro darbų autorių

Paskutinę vasaros dieną Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjų, akademinės bendruomenės atstovų ir žymių teisininkų sveikinimo žodžiai skambėjo geriausiems 2020 metų teisės magistro darbų autoriams. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas jau penktus metus iš eilės paskelbė šio konkurso nugalėtojus. Šiais metais pirmoji vieta atiteko Vilniaus universiteto Teisės fakulteto absolventui Pauliui Mockevičiui, kurio darbo tema – „Dirbtinis intelektas ir autorių teisė“.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkė, laikinai einanti Teismo pirmininko pareigas, Sigita Rudėnaitė, pasveikinusi susirinkusiuosius, akcentavo, kad magistro darbų konkursas, vykstantis pandemijos sąlygomis, dar kartą įrodo, jog išlieka tie, kurie sugeba geriausiai prisitaikyti. „Labai džiugu, kad mes savo tradiciją tęsiame, ir geresnės dienos ir vietos mes negalėjome rasti, nes rytoj – Mokslo ir žinių diena, o Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra pati tinkamiausia vieta, kurioje mes galime išgirsti visų trijų teisės mokslus vystančių universitetų žmones. Dėkoju visiems, kurie priėmė mūsų kvietimą dalyvauti. Taip pat Teismo ir viso jo kolektyvo vardu sveikiname susirinkusius teisės mokslo magistrus jau įveikus vieną iš savo gyvenimo ir karjeros etapų“, – kalbėjo Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkė.

Renginį moderavusi Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus teisėja Dalia Vasarienė, kuri buvo ir konkurso komisijos pirmininkė, džiaugėsi, kad šiandien yra šventė, švenčiama kiekvienos vasaros pabaigoje jau penkti metai. „Mums tai yra įkvėpimas, gaivaus oro gūsis ir džiaugsmas pažiūrėti, kaip ateinanti nauja karta mato vienas ar kitas teisės problemas. Šiandien mes džiaugiamės jumis, gerbiame jus ir jūsų vadovus, kurie jau kelinti metai vadovauja ir padeda studentams parengti originalius teisės magistro darbus“, – kalbėjo D. Vasarienė.

Pasak Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dekano Tomo Davulio, „norisi tikėti, kad su kaukėmis mes paskutinį kartą matomės, ir norisi, kad kitas renginys būtų be kaukių. Šie magistrantai universitetą baigė unikaliomis ir neįprastomis sąlygomis. Manyčiau, kad tos grėsmės ir papildomi ribojimai pakėlė jūsų darbo vertę, parodė jūsų asmenybių stiprumą, todėl norisi pasidžiaugti, kad jūs įveikėte šiuos sunkumus ir turite visas galimybes tapti visaverčiais teisininkų bendruomenės nariais. Sveikinu susidorojus su iššūkiu, jūs tapote stipresni.“ Dekanas taip pat akcentavo, kad šis renginio formatas leidžia susėsti prie bendro stalo daug skirtingų mokyklų su skirtingomis nuomonėmis ir vystyti teisinį diskursą, kurio vis dar trūksta.

Antrąją vietą šiame konkurse užėmė Mykolo Romerio universiteto Teisės mokyklos absolventė Greta Vaidilaitė, parašiusi darbą „Imperatyvių teisės normų pasikeitimo įtaka sutarčių vykdymui“. Trečiosios vietos apdovanojimas atiteko Vilniaus universiteto absolventei Violetai Mačiulytei, kurios darbo tema – „Baudžiamoji atsakomybė už svetimo prekės ženklo naudojimą“.

Dar pernai vykusio renginio metu buvo įdiegta naujovė – paprašyta dalyvių pristatyti savo magistro darbą lygiai per 1 minutę. Ir šįkart dalyviai į šią užduotį pažiūrėjo itin kūrybiškai ir išradingai. Specialųjį prizą už išradingą pristatymą laimėjo Vilniaus universiteto Teisės fakulteto absolventė Gabrielė Raižytė, kuri pristatydama savo darbą „Panaikinto arbitražo teismo sprendimo pripažinimas pagal Niujorko konvenciją“ pasinaudojo (bene garsiausiu klausimu, kurį uždavė Hamletas, „Būti ar nebūti?“) Šekspyro darbų alegorijomis.

Geriausių 2020 metų teisės magistro darbų konkurse iš viso dalyvavo 15 baigiamųjų darbų autorių. Kiekvienas universitetas atrinko po 5 geriausius savo mokyklos studentų kūrinius. Baigiamuosius studentų darbus vertino kompetentinga komisija, sudaryta iš Lietuvos Aukščiausiojo Teismo ir universitetų atstovų. Visiems konkurso dalyviams buvo įteiktos padėkos ir atminimo dovanos.

Sveikiname visus!

 

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nuotraukos