Pradžia > Naujienos > VU TF studentai bei jų mentoriai dalyvauja Helga Pedersen Moot Court konkurse

VU TF studentai bei jų mentoriai dalyvauja Helga Pedersen Moot Court konkurse

Grupelė VU Teisės fakulteto studentų dalyvauja jau 12-us metus vykstančiame Helga Pedersen Moot Court konkurse su mentorių, Indrės Isokaitės-Valužės ir Dovydo Gudžiūno, pagalba. Tarp dalyvių – trečio kurso studentės Aneta Jasutytė, Kamilė ir Virginija Baranauskaitės, bei ketvirtakursis Paulius Matemaitis. Virginija su Kamile konkurse atstovauja pareiškėjo poziciją, o Aneta su Pauliumi – atsakovo.  Žodinė konkurso Helga Pedersen Moot Court Competition dalis įvyko jau vasario 2-4 d. Ankaroje, Turkijoje, tačiau pats konkursas dar tęsis iki gegužės 31-osios.

Studentai, besiruošiantys tolimesniems konkurso etapams, papasakojo mums apie pasiruošimo procesą bei iššūkius, su kuriais tenka susidurti.

 

Kaip sudomino būtent šis konkursas? Ir kaip apie jį sužinojote?

 

Kamilė: Kartu su kitomis studentėmis, Virginija ir Aneta, dalyvavome rugsėjo mėnesį fakultete vykusiame tarptautinių konkursų pristatyme, kur sužinojome daug naudingos ir įdomios informacijos apie įvairius vykstančius konkursus. Ir iš daugelio variantų pasirinkome būtent Helga Pedersen – dėl jo labai aktualios ir įdomios fabulos, šiek tiek mažesnės apimties negu kiti konkursai, stengiantis suderinti ir intensyvų mokslų krūvį, bei gerų atsiliepimų, kuriuos girdėjome iš pernai dalyvavusios komandos

 

Kaip sekasi derinti mokslus su pasiruošimu konkursui? 

 

Aneta: Konkursui pradėjome ruoštis gan vėlai, tik lapkričio pradžioje galutinai apsisprendėme dalyvauti, o terminas rašytinėms pozicijoms pateikti buvo gruodžio 11 diena, todėl turėjome vos mėnesį. Ilgai dirbome vakarais, kad viską spėtume laiku. Paskutinėmis dienomis tekdavo net ir aukoti miegą bei ruošimąsi seminarams, tačiau pavyko rašytines pozicijas pateikti laiku. Manau didžiausia problema buvo tai, kad per vėlai pradėjome ruoštis. Jei būtume viską pradėję anksčiau, tai būtų buvę lengviau suderinti konkursą su kitomis veiklomis ir poilsiu.

 

Kas apie šį konkursą atrodo įdomiausia?

 

Paulius: Šių metų konkursas patrauklus savo teisine problematika, susijusia su nūdienos aktualijomis – dezinformacija, visuomenės susiskaldymu, taip vadinama „cancel“ kultūra. Konkurso fabulos atveju pareiškėjas turėjo skaityti paskaitas Universitete apie klimato kaitą ir feminizmą. Tačiau po įvykusių riaušių tarp studentų, kurie palaikė pareiškėjo pažiūras ir tų, kurie joms oponavo, paskaitos buvo atšauktos akcentuojant tai, kad jos susijusios su visuotinai pripažintų faktų neigimu ir neapykanta lyties pagrindu.  Taigi, šiame konkurse dėmesys skiriamas pusiausvyros tarp žmogaus teisių apsaugos ir būtinybės užtikrinti visuomenės saugumą paieškai šių laikų kontekste, apie ką ne tik įdomu, bet ir naudinga žinoti ir kas tikrai pravers ateities darbuose.

 

Kokius įgūdžius lavina dalyvavimas panašiuose konkursuose?

 

Virginija: Visų pirma, net ir patys jaučiame kaip tobulėja profesinė anglų kalba. Pradžioje tikrai nebuvo lengva skaityti įvairius šaltinius anglų kalba, dažnai pritrūkdavo žodžių bandant rašyti ar kalbėti, tačiau šis konkursas tikrai padėjo išlavinti kalbą, kurioje atsirado vis įvairesnių žodžių ir frazių.

Antra, ruošiantis konkursui tobulinome procesinių dokumentų rašymo įgūdžius bandydami rasti vis įvairesnių argumentų ir stengdamiesi juos pateikti kuo įtaigingiau.

Trečia, geriname viešojo kalbėjimo įgūdžius, kurie ypatingai svarbūs kiekvienam teisės studentui. Kiekvieną susitikimą su treneriais tobuliname savo kalbas ir vis drąsiau jaučiamės išsakydami savo pozicijas.

 

Ar norėtumėte, kad panašių konkursų būtų daugiau?

 

Tarptautinių konkursų yra tikrai nemažai, svarbu išsirinkti tokį, kurio tema būtų įdomi.

 

Linkime konkurso dalyviams bei jų mentoriams sėkmės!