Pradžia > Naujienos > Docentas V.A. Vaičaitis dalyvavo tarptautinėje konferencijoje apie 1791 metų Gegužės 3 Konstituciją

Docentas V.A. Vaičaitis dalyvavo tarptautinėje konferencijoje apie 1791 metų Gegužės 3 Konstituciją

2021 m. spalio 15-16 dienomis Pacų rūmuose įsikūrusioje Lenkijos Respublikos ambasadoje ir Lenkų kultūros namuose Vilniuje vyko VIII Lietuvos lenkų mokslininkų draugijos organizuota tarptautinė konferencija „1791 metų Gegužės 3 Konstitucijos paskelbimo prielaidos ir jos įtaka Vidurio-Rytų Europos tautų raidai “, kurioje dalyvavo keliasdešimt mokslininkų iš Lenkijos, Lietuvos, Baltarusijos ir Ukrainos. Konferencija buvo skirta minėtos Konstitucijos 230 metų jubiliejui paminėti. Šalia istorikų šios Konferencijos pirmąją dieną dalyvavo ir du teisininkai: doc. Gintaras Šapoka iš MRU ir doc. Vaidotas A. Vaičaitis iš VU Teisės fakulteto, kuris skaitė pranešimą „Gegužės 3-iosios konstitucijos reikšmė Lietuvos konstitucionalizmui“.

Docentas konferencijoje pristatė 2016 metais VU Teisės fakulteto išleistą kolektyvinę monografiją „Lietuvos konstitucionalizmo istorija“, kurioje mūsų fakulteto mokslininkai jau prieš penketą metų pasiūlė 1791 metų sudėtinės konstitucijos idėją, į kurią reikėtų įtraukti ne tik Gegužės 3 d. Valdymo įstatymą, bet ir tų pačių metų Miestų bei Seimelių (be kai kuriuos kitus) tų pačių metų vadinamojo Keturmečio Seimo priimtus konstitucinės reikšmės įstatymus, o svarbiausia – Spalio 20 dienos Abiejų Tautų Tarpusavio Įsipareigojimo aktą, kuris leidžia 1791 m. sudėtinę konstituciją laikyti ne tik Lenkijos, bet ir Lietuvos valstybingumo bei konstitucionalizmo tradicijos dalimi. Pranešimas sulaukė klausimų iš Lenkijos, Baltarusijos ir Ukrainos mokslininkų.

Beje, šį mokslinį renginį simboliškai pratęs spalio 19-21 dienomis Valdovų rūmuose vyksianti dar viena mokslinė konferencija minėtam jubiliejui paminėti: „Gegužės 3 d. konstitucija. Genezė. Turinys. Reikšmė“, kuriame dalyvaus Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ir Lenkijos Respublikos Prezidentas Andrzejus Duda. Spalio 19 dieną Valdovų rūmuose šio jubiliejaus proga bus atidaryta ir Tarptautinė paroda „Kad tėvynė gyvuotų. Lietuva ir Lenkija 1791 m. konstitucijos epochoje“, į kurią visus maloniai kviečiame. Kartu švęskime pirmosios rašytinės konstitucijos Europoje jubiliejų!