Pradžia > Naujienos > Lenkijos teisės mokykla: mokslininkai iš Lenkijos ir Lietuvos aptarė Lenkijos Seimo rinkimus

Lenkijos teisės mokykla: mokslininkai iš Lenkijos ir Lietuvos aptarė Lenkijos Seimo rinkimus

 

Lapkričio 10 d. vyko VU Teisės fakulteto Lenkijos teisės mokyklos organizuota nuotolinė diskusija tema „Parliamentary elections in Poland and their implications for the EU from the perspective of constitutional law and political science“. Renginio metu buvo aptarta dabartinė politinė situacija Lenkijoje ir galimai po parlamento rinkimų atsirasiantys pokyčiai.

Diskusijoje dalyvavo konstitucinės teisės ir politikos mokslų ekspertai: prof. dr. hab. Monika Florczak-Wątor (Jogailos universiteto Konstitucinės teisės katedra), Prof. dr. hab. Renata Mieńkowska-Norkienė (Varšuvos universiteto Politikos mokslų ir tarptautinių studijų fakultetas), Dr. Mariusz Antonowicz (VU TSPMI). Diskusiją moderavo doc. dr. Ilona Michailovič (VU Teisės fakulteto Lenkijos teisės mokyklos koordinatorė).

Diskusija prasidėjo nuo klausimo, kokie pokyčiai turėtų įvykti teisinėje sistemoje ir kokias problemas reikėtų spręsti? Prof. M. Florczak-Wątor pabrėžė: „Mes turime problemų beveik visose institucijose. Seimui gali būti itin sunku priimti reformas kartu su prezidentu, kuris taip pat dalyvauja įstatymų leidyboje“. Prof. R. Mieńkowska-Norkienė pastebėjo, kad Koalicijos susitarime Europa yra paminėta tik kelis kartus. Tačiau ji teigia, kad dar galima tikėtis pokyčių santykiuose su Europos Sąjunga: „Tai nebūtinai turi būti paminėta politiniame susitarime. Daug ką lemia, kaip tai bus įgyvendinama“.

Dr. M. Antonowicz atsakydamas pasidalino mintimis apie galimas pasekmes Lietuvai ir perspektyvas. Turint omeny, kad šiuo metu Lietuva neturi ambasadoriaus Lenkijoje, tai reiškia, kad pastaroji šalis išgyvena tam tikrą krizę. Jis teigė, kad anksčiau 8-erius metus Lenkijos Seime daugumą sudariusi partija „Teisė ir teisingumas“ buvo linkusi palaikyti ryšį su Lietuva.

Kita reikšminga problema Lenkijoje – lyčių lygybė ir moterų teisės. Prof. R. Mieńkowska-Norkienė tvirtino, kad dėl abortų įstatymo partija „Teisė ir teisingumas“ prarado 10 proc. balsų. Nors prieš rinkimus opozicija pažadėjo daugiau laisvės abortų klausimu, tačiau šiuo metu Koalicijos susitarime ši tema neaptarta – dokumente skelbiamas siekis sustiprinti moterų teises ir mažinti atlyginimų skirtumą.

Diskusijai besibaigiant Dr. M. Antonowicz dalinosi įžvalgomis apie galimą partijos „Teisė ir teisingumas“ raidą, o klausytojai uždavė klausimų ekspertams.