Pradžia > Naujienos > Nuotolinėje diskusijoje aptarta Lenkijos politinė situacija ir demokratijos krizė

Nuotolinėje diskusijoje aptarta Lenkijos politinė situacija ir demokratijos krizė

 

Balandžio 17 d. vykusioje nuotolinėje diskusijoje „Demokratijos krizė Lenkijoje: individualių pastangų reikšmė, siekiant institucinių pokyčių“ įžvalgomis dalinosi  dr. hab. Wojciech Ciszewski, ekspertas iš Krokuvos Jogailaičių universiteto Teisės fakulteto ir VU Teisės fakulteto dėstytojas dr. Donatas Murauskas. Renginyje, kuris yra kurso „Protection of Human Rights in Practice“ dalis, dalyvavo ir pokalbį įsitraukė VU Teisės fakulteto LL.M studentai.

Pirmoje susitikimo dalyje W. Ciszewski ir D. Murauskas  aptarė demokratijos krizės Lenkijoje požymius. W. Ciszewski priminė šios krizės ir nedemokratinių vyriausybės veiksmų pradžią, kai 2015 m. netikėtai ir neteisėtai buvo paskirti keli Lenkijos Konstitucinio Tribunolo teisėjai.

Svarstant, kokios esminės priežastys nulėmė dabartinę politinę situaciją, W. Ciszewski paminėjo, kad Lenkijai būdinga stipri politinė poliarizacija esanti tarp konservatyviosios ir liberaliosios pakraipos frakcijų. Be to, valdančioji partija siekia daryti įtaką medijoms, todėl vyriausybė perka žiniasklaidos kompanijas arba kelia joms kliūtis, trukdančias veikti Lenkijoje.

Diskusijos metu W. Ciszewski pasidalino savo mintimis apie demokratijai būdingas problemas. Anot jo, politikų klaidos galėjo nulemti dabartinę demokratijos krizę. Ji gali kilti dėl pakitusių politinio elito veiksmų, pavyzdžiui toleruojant smurtą arba pažeidžiant oponentų pilietines laisves. „Demokratijos mirtis yra politikos lyderių veiksmų pasekmė“, – teigė jis.

Susitikimo pabaigoje studentai uždavė klausimus apie dabartinio abortų reguliavimo ir karo Ukrainoje įtaką demokratijos situacijai Lenkijoje. Jie teiravosi, ar politikai ir valdančioji partija išnaudoja dabartinę karo situaciją savo naudai? Atsakydamas į pastarąjį klausimą W. Ciszewski patvirtino, kad karas minimas politiniame kontekste. Pabaigoje jis pridūrė, kad Lenkijos valdančioji partija Europos Sąjungą mato kaip išorinę jėgą, bandančią įtakoti nacionalinę politiką.

Diskusijos įrašą galite peržiūrėti VU Teisės fakulteto Youtube kanale.