Pradžia > Naujienos > Teismų vaidmens skirtumai JAV ir Europoje aptarti su ekspertu iš Šiaurės Karolinos universiteto

Teismų vaidmens skirtumai JAV ir Europoje aptarti su ekspertu iš Šiaurės Karolinos universiteto

AUTORIUS: Dr. Donatas Murauskas

„Koks šiandien yra teismų vaidmuo? Ar teismai gali pakeisti įstatymų leidėją?“ – nuolat diskutuojami, daug politinių įtampų keliantys klausimai. Su Šiaurės Karolinos universiteto (the University of North Carolina at Chapel Hill) profesoriumi Charles Szypszak apie JAV ir Europos teisės sistemų skirtumus, reikšmingus JAV Aukščiausiojo Teismo sprendimus ir lyginamosios teisėtyros svarbą kalbėjo Dr. Donatas Murauskas (Vilniaus universiteto Teisės fakultetas).

Pokalbio metu palietėme teorinius ir praktinius klausimus: koks politinis JAV Aukščiausiojo Teismo vaidmuo? Kas yra „originalistai“ ir „gyvosios konstitucijos“ atstovai? Apie ką iš tiesų yra garsusis JAV Aukščiausiojo Teismo sprendimas byloje Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization dėl teisės į abortus? Pokalbyje siekėme vengti išankstinių nuostatų rezonansinių bylų atžvilgiu.

Nepamiršome ir lyginamosios teisėtyros svarbos. Aptarėme, kodėl teisininkams verta žengti už savo nacionalinės jurisdikcijos ribų, domėtis kitų valstybių teisės sistemomis – būtent kitų teisės sistemų geresnis suvokimas leidžia tiksliau suvokti savosios teisės sistemos ypatumus, jos vertę, pabrėžė pokalbyje Charles Szypszak.

Pabaigdami trumpai paminėjome ir 2023 m. pavasario semestre pirmą kartą planuojamą bendrą kursą VU Teisės fakulteto (IV kurso pasirenkamasis dalykas) ir Šiaurės Karolinos universiteto studentams – „Šiuolaikinės viešosios teisės problemos lyginamuoju aspektu: Europa ir JAV“ (Current Public Law Topics in Comparative Perspective: Europe and the United States). Šį kursą kartu dėstys prof. Charles Szypszak ir Dr. Donatas Murauskas.

Visą pokalbio įrašą galite pamatyti čia.