Pradžia > Naujienos > Pradėkite savaitę turiningomis diskusijomis apie knygas

Pradėkite savaitę turiningomis diskusijomis apie knygas

Kad pirmadienio rytai būtų lengvi ir įkvepiantys, VU Teisės fakulteto bendruomenės nariai kviečiami kiekvieną savaitę pradėti apsilankant „KAIP? Knygų Pirmadieniai“ pristatymuose. Jų metu visi norintys galės išgirsti apie kolegų mėgstamiausias knygas, padiskutuoti jose analizuojamomis temomis ar net patys pristatyti didžiausią įspūdį palikusius skaitinius.

Pasak projekto organizatorės, VU Teisės fakulteto doktorantės Aurelijos Šerniūtės, idėja suburti bendruomenę ir dalintis idėjomis apie perskaitytas knygas kilo neatsitiktinai: „praėjusiais metais VU Teisės fakultete organizavau ir vedžiau „Teisingumo kursą“ – džiugino didelis studentų susidomėjimas, noras diskutuoti esminiais moraliniais, etiniais klausimais. Vasarą dalyvavau mokslinės teminės grupės „Žmogaus teisės ir technologijos“ dirbtuvėse, kurių metu keli dėstytojai pristatė jiems patikusius literatūros kūrinius. Galiausiai pagalvojau, kodėl gi nepabandžius sujungti studentų, dėstytojų ir administracijos darbuotojų universaliu – knygos – pagrindu? Kodėl gi trumpam nesusirinkus pirmadienio rytą pasisemti idėjų ir įkvėpimo vieniems iš kitų, pasikeisti vienu kitu žodžiu, pradėti savaitę mąstant ir kalbantis apie aktualias temas?”

Aurelijos nuomone, gera knyga yra ta, kuri įtraukia, paveikia tiek intelektualiai, tiek emociškai. Esą ji pati skaito entuziastingai, o, siekdama tai daryti dar dažniau, kokią nors knygą visada nešiojasi šalia. „Stengiuosi skaityti skirtingų žanrų literatūrą – tai atsispindi ir sugalvotose „KAIP?“ susitikimų temose. Manau, kad neverta „užsifiksuoti“ ties viena kryptimi, nuolatinio tobulėjimo, pažinimo džiaugsmo ar vaizduotės pratybų neįsivaizduoju be įvairovės”, – pasakoja projekto autorė.

Susitikimų pristatymų temos užkoduotos renginio pavadinime ir keičiasi kiekvieną savaitę. Pirmoji tema susijusi su visapusišku tobulėjimu – Karjeros keliais, Komunikacijos subtilybėmis, Kūrybiškumo išlaisvinimu. Likusios trys: „Ateitis“, „Istorija“ ir „(Dabarties) Pasaulis“ kviečia pasvarstyti, prisiminti ir apsidairyti, KAIP atrodo mus supanti aplinka. Temos sukonstruotos pakankamai plačiai ir kontrastingai, kad kiekvienas rastų vietą savo mėgstamai knygai ir mėnesio pabaigoje jaustųsi išgirdęs šį tą naujo.

Šiuos susitikimus Aurelija pradėjo pati – pristatė knygą apie aukštojo mokslo kryptis dirbtinio intelekto amžiuje. „Įsitikinome, kad aukšto lygio teisinių paslaugų poreikis neišnyks. Ugdydami (-iesi) sisteminio, kritinio mąstymo, verslumo bei gebėjimo prisitaikyti prie skirtingų kultūrų įgūdžius, siekdami įgyti ne tik teisinių, bet ir specifinių – duomenų, technologinio, taip vadinamo „žmogiškojo“ raštingumo – žinių, galiausiai patys būsime tokių paslaugų teikėjai,”– pasakoja Aurelija.

Antrojo susitikimo metu pristatyti patys įvairiausi pasakojimai apie kosmoso paslaptis, slaptas bazes Žemėje ir kitose planetose, ateivius bei tolimesnę žmonijos evoliuciją. Trečiojo susitikimo metu atsigręžta į istoriją, prisimintas Holokausto laikotarpio žiaurumas, diskutuojant keltas atsakomybės, adekvatumo, laisvos valios klausimas.
Ketvirtasis „KAIP?“ susibūrimas buvo skirtas atkreipti dėmesį į biologinius procesus, vykstančius žmogaus organizme ir jų poveikį gebėjimams, elgesiui, sprendimų priėmimui. „Sužinojome daug naujo, pavyzdžiui, siekiant įveikti apibendrinimų, skirstymų į „mes“ ir „jie“ daromą žalą, siūloma mintyse išskaidyti visuomenės grupę į atskirus individus, galvoti apie konkrečią situaciją,” – prisimena organizatorė.

Pasak Aurelijos, „KAIP? Knygų Pirmadieniai“ yra puiki erdvė (ne tik teisinių) žinių papildymui ir ryšių užmezgimui bendrų interesų pagrindu: „pastovus keitimasis idėjomis, abipusė – tiek pristatančiojo, tiek diskutuojančiųjų – motyvacija, betarpiškas pokalbis galėtų padėti pastebėti, palankiau vertinti vieniems kitus. Fakultete dirba ir studijuoja labai įdomūs žmonės!”

Šią iniciatyvą palaiko ir Teisės fakulteto dekanas prof. dr. Tomas Davulis, nuolat susitikimuose dalyvaujantys doktorantai, kitų fakultetų nariai. „KAIP? Knygų Pirmadieniuose“ kviečiami apsilankyti visi VU bendruomenės nariai (netgi alumnai!). Susitikimai vyksta pirmadienį, pirmąją pertrauką (10:30-11:00), Vilniaus universiteto Teisės fakulteto 7 aukšte esančioje Sorainen erdvėje. Susitikimą sudaro dvi dalys: knygos pristatymas (5-10 min) ir diskusija (20-25 min).

Daugiau informacijos galite rasti „KAIP? Knygų Pirmadieniai“ Facebook paskyroje

Jei norite patys pristatyti knygą, užpildykite šią užklausą

Artimiausią pirmadienį VU TF alumnas Henrikas Stelmokaitis pristatys knygą „NLP pagrindai“ .