Pradžia > Naujienos > Profesionalai aptarė ginčų sprendimo algoritmizavimo galimybes ir iššūkius

Profesionalai aptarė ginčų sprendimo algoritmizavimo galimybes ir iššūkius

2019 m. sausio 29 d. vyko tarptautinis seminaras „Ginčų sprendimo algoritmizavimas“, organizuotas Vilniaus universiteto ir Briuselio Vrije universiteto. Seminaro metu buvo ne tik diskutuojama ginčų algoritmizavimo tema ir aptariami aktualiausi su šia tema susiję aspektai, bet ir pristatyti tarpiniai projekto CREA rezultatai.

Tarptautiniame seminare dalyvavo 23 pranešėjai iš įvairių Europos šalių (daugiausiai iš Italijos, Prancūzijos, Nyderlandų bei Lietuvos), kurie nagrinėjo problematiką, susijusią su ginčų sprendimo algoritmizavimu, dirbtiniu intelektu ir ginčų sprendimo perkėlimu į elektroninę erdvę susijusią problematiką. Teisėjai, advokatai ir mokslininkai aptarė ginčų algoritmizavimo praktiką užsienyje bei Lietuvoje, pristatė galimybes ir pasiūlymus, kaip pagreitini, efektyvinti ir modernizuoti ginčų sprendimą teisės profesionalams civilinėse bylose, finansų sektoriuje ir kitose sferose.

Projektas CREA – tai ES finansuojamas projektas „Ginčų sprendimas naudojant išlyginamuosius algoritmus“ (Conflict Resolution using Equatative Algorithms). Projekto tikslas – sukurti naujus ginčų sprendimo mechanizmus, kurie galėtų būti naudojami advokatų, mediatorių, teisėjų ir kai kuriais atvejais – privačių asmenų, siekiant teisingo ginčo sprendimo teisminio proceso metu ar jo dar nepradėjus. Projekte dalyvauja 7 universitetai ir 4 partneriai iš 8 ES valstybių narių. Projekto trukmė – nuo 2017 m. lapkričio iki 2019 m. lapkričio. Tikimasi 2019 m. gegužės mėnesį turėti veikiantį algoritmą.