Pradžia > Naujienos > „Skalvijos“ kino centras kviečia studentus į specialias kino peržiūras „Kinas po paskaitų“

„Skalvijos“ kino centras kviečia studentus į specialias kino peržiūras „Kinas po paskaitų“

„Skalvijos“ kino centre prasideda naujas filmų peržiūrų ir paskaitų ciklas, skirtas studentams. „Kinas po paskaitų“ atsirado dėl noro artimiau bendradarbiauti su akademine bendruomene ir kino salėje sukurti atvirą pažinimo ir diskusijų erdvę. Pirmasis seansas – spalio 21 d.
Ne vienas dėstytojas naudoja filmus kaip metodinę studijų medžiagą, todėl ši programa siūlo galimybę pamatyti tokius filmus geriausioje aplinkoje – kino teatre, ir taip pat prieš peržiūrą sudalyvauti trumpoje paskaitoje. Ciklas atviras ne tik studentams, bet visiems žiūrovams, norintiems giliau pažinti juos dominančią mokslo sritį“,  pristato „Skalvijos“ programų sudarytoja Eglė Maceinaitė.
 
„Kino po paskaitų“ programą sudaro sričių specialistų pasiūlyti filmai, unikalūs kino istorijos atvejai, filmai, kurie leidžia svarstyti šiandien aktualias temas ir supažindina su įvairiomis mokslo šakomis – nuo teisės iki astronomijos, nuo muzikos iki kriminologijos. Taip pat tai puiki galimybė išgirsti apie mokslininkų atliekamus tyrimus, padarytus atradimus.
Spalio 21 ir 26 dienomis kino centre bus rodomas filmas „Mano pusbrolis Vinis“ („My Cousin Vinny“, 1992). Seansai organizuojami bendradrabiaujant su Vilniaus universiteto (VU) Teisės fakultetu.
„Šis filmas amerikiečių teisininkų pripažintas kaip viena realistiškiausių teismo proceso iliustracijų kino istorijoje. Filme komiškai atskleidžiamas griežtą proceso tvarką užtikrinančio teisėjo paveikslas, svarstoma advokato profesionalumo vertė teismo procese, parodoma, kodėl pastabumas detalėms gali būti ne mažiau svarbus nei teisės išmanymas“, – pasakoja seansus pristatysiantis teisininkas ir VU Teisės fakulteto dėstytojas Donatas Murauskas.
Filmas prasideda, kai keliaudami po Alabamą du vaikinai sustoja degalinėje, prisipila degalų ir išvažiuoja nesusimokėję už žuvies konservus. Netrukus juos sustabdo policininkas. Alabamos įstatymai labai griežti ir konservatyvūs, tad abu tučtuojau prisipažįsta apsivogę. Tačiau paaiškėja, kad juos kaltina degalinės pardavėjo nužudymu. Į pagalbą dviem nelaimėliams iš Niujorko atskuba nevykėlis advokatas, neturintis patirties ir nieko neišmanantis apie jam patikėtą bylą.
Lapkričio 16 ir 23 dienomis „Kine po paskaitų“ bus rodomas Charleso Burnetto filmas „Avių skerdikas“ („Killer of Sheep“, 1978). Prieš šį filmą apie muziką kine pasakos VU Komunikacijos fakulteto dėstytojas prof. dr. Titas Petrikis.
 
Kompozitorius T. Petrikis nuo 1999 m. aktyviai kuria muziką filmams, teatrams, televizijų laidoms, koncertinėms programoms, dainoms ir kitiems audiovizualiniams projektams. Jo stilistikoje dažnai derinama elektroninė muzika su orkestrinėmis spalvomis. 2014 m. Titas Petrikis įgijo muzikos kūrimo filmams mokslų daktaro laipsnį Bormuto (angl. Bournemouth) universitete-akademijoje Anglijoje. Nuo tų pačių metų dėsto Lietuvos universitetuose bei dirba tarptautinėse mokslo ir edukacinėse programose, nuo 2019 m. suteiktas profesoriaus laipsnis. Kompozitorius yra sukūręs virš 30 filmų Lietuvoje ir užsienyje.