Pradžia > Naujienos > VU Teisės fakulteto doktorantės ir Filosofijos fakulteto daktarės bendras projektas laimėjo VU Skatinimo fondo konkursą

VU Teisės fakulteto doktorantės ir Filosofijos fakulteto daktarės bendras projektas laimėjo VU Skatinimo fondo konkursą

 

VU Teisės fakulteto doktorantės Kornelijos Krutulytės ir VU Filosofijos fakulteto Sociologijos ir socialinio darbo instituto asistentės dr. Rasos Genienės bendras projektas „Veiksnumą apribojančių arba naikinančių institutų teisinis ir socialinis tyrimas“ (VANITS) laimėjo VU Skatinimo fondo konkursą ir gavo finansavimą.

Šio projekto tikslas – atlikti esamos veiksnumo apribojimo sistemos Lietuvoje tyrimą ir pasiūlyti alternatyvas veiksnumo užtikrinimui.

Projekto idėja argumentuojama Jungtinių Tautų neįgagliųjų teisių konvencija, kurią 2010 m. Lietuva ratifikavo. Šios konvencijos 12 straipsnyje „Lygybė prieš įstatymą“ įtvirtinta, kad žmonės su negalia visais atvejais turi būti laikomi teisės subjektais ir turi teisinį veiksnumą lygiai su kitais asmenimis visose gyvenimo srityse.

Žmonių, turinčių negalią teisinį veiksnumą turi teisę apriboti teisingumo sistemos institucijos, o socialinės apsaugos sistema yra atsakinga už pagalbos priemonių formavimą. Todėl projekte daroma prielaida, kad kompleksinis teisingumo ir socialinės apsaugos sistemų veikimas išspręstų žmonių su negalia teisinio veiksnumo užtikrinimo klausimus ir bus siekiama ištirti būdus ir prielaidas veiksmingam sistemų bendradarbiavimui.