Pradžia > Apie mus > 2018 > 6-oji doktorantų ir jaunųjų teisėtyrininkų tarptautinė konferencija „Digitalizavimas teisėje“

6-oji doktorantų ir jaunųjų teisėtyrininkų tarptautinė konferencija „Digitalizavimas teisėje“

2018 m. gegužės mėn. 3-4 dienomis Vilniaus universitete vyko VU Teisės fakulteto su partneriais organizuota doktorantų ir jaunųjų teisėtyrininkų tarptautinė konferencija. Jau šeštoji tarptautinio teisės doktorantūros tinklo organizuojama konferencija šiais metais buvo skirta daug diskusijų keliantiems Legal Tech klausimams ir vadinosi „Digitalizavimas teisėje“.  Virš keturiasdešimt doktorantų iš dešimties šalių nuo Latvijos iki net Brazilijos pristatė savo pranešimus įvairiomis temomis ir diskutavo kaip naujosios technologijos keičia įvairias teisės sritis ar teisininko profesiją.

Kaip kviestinis svečias konferenciją atidarė žymus profesorius iš Londono ekonomikos ir politikos  mokslų mokyklos Andrew Murray. Jis skaitė paskaitą apie technologijos ir asmenų laisvę pasirinkti savo elgesį. Buvo keliamas klausimas, ar tikrai asmuo turi daugiau laisvių moderniųjų technologijų metu ar kaip tik kažkas kitas už mus paprastai nusprendžia, kokių veiksmų turime imtis. Be to, paskaitos metu pabrėžta, kad tikrai negalima pasitikėti visa informacija, randama elektroninėje erdvėje.

Doktorantai daugiausia dėmesio skyrė jau nuo gegužės 25 dienos Europos Sąjungoje taikytinam naujajam Europos Sąjungos Bendrasis duomenų apsaugos reglamentui (BDAR) ir kokią įtaką jis padarys asmens privatumo apsaugai ir, ar, pavyzdžiui, bus įmanoma užtikrinti BDAR laikymąsi Blockchain technologijoje.

Taip pat daug diskusijų sukėlė pranešimai, skirti digitalizavimo įvairioms įtakoms komercinei teisei: nuo apmokestinimo problematikos, jei verslas vyksta kriptovaliutų pagalba iki prekių ženklų apsaugos klausimų moderniųjų technologijų laikais.

Suprantama, kad buvo skaitomi pranešimai, ar moderniosios technologijos pakeis teisininko profesiją ir, ar įmanoma, ginčus spręsti elektroninėje erdvėje. Buvo pristatyti įvairūs bandymai spręsti tiek darbo, tiek šeimos ginčus elektroniniu būdu Olandijoje.

Apibendrinant visus pranešimus, daugelis jaunųjų mokslininkų teigė, kad po konferencijos jiems kilo dar daugiau klausimų, kaip technologijos veikia teisę ir, kas mūsų laukia ateityje. Doktorantai pabrėžė, kad tikisi šia tema dar diskutuoti būsimuosiuose mokslo renginiuose.

Kaip ir kiekvienais metais po konferencijos bus išleistas elektroninis konferencijos pranešimų leidinys.

Ši konferencija yra kaip vienas iš pagrindinių Tarptautinio teisės doktorantūros tinklo, įsteigto tarp Vilniaus universiteto, Frankfurto prie Maino J.W. Gėtės universiteto, Paryžiaus Nanterre universiteto ir Lodzės universiteto Teisės fakultetų, kasmetinių renginių.

Plačiau apie tinklo veiklą: http://lawphd.net/

Mokslo renginių archyvas 2018

Mokslo renginių archyvas 2024

Mokslo renginių archyvas 2023

Mokslo renginių archyvas 2022

Mokslo renginių archyvas 2021

Mokslo renginių archyvas 2020

Mokslo renginių archyvas 2019

Mokslo renginių archyvas 2017

Mokslo renginių archyvas 2016

Mokslo renginių archyvas 2015

Mokslo renginių archyvas 2014

Mokslo renginių archyvas 2013

Mokslo renginių archyvas 2012