Pradžia > Naujienos > Doc. dr. Danguolė Bublienė paskirta Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininke

Doc. dr. Danguolė Bublienė paskirta Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininke

Šiandien Lietuvos Respublikos Seimas paskyrė VU Teisės fakulteto Privatinės teisės katedros docentę dr. Danguolę Bublienę Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininke. Už minėto teismo teisėją, Civilinių bylų skyriaus pirmininkę, balsavo 81 Seimo nariai, prieš – 10, susilaikė 18 parlamentarai.

„Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą matau kaip teisinės minties ir teisės politikos vystymo lyderį, drąsiai ir kartu išmintingai užtikrinantį asmenų teises ir šiam tikslui jungiantį ne tik teismų, bet ir visą teisininkų bendruomenę. Aukščiausiasis Teismas turi galėti sutelkti profesionaliausius Lietuvos teisininkus, o jaunas teisininkas savo karjeros perspektyvas turi sieti su darbu teisme ir laikyti garbe prisidėti prie visos teisinės sistemos tobulinimo. Viena iš reikšmingų to prielaidų yra konkurencingas viešojo sektoriaus atžvilgiu teisme dirbančių darbuotojų atlygis. Būtent teismų nepriklausomo aspektu šiandien diskutuojame teisėjų atlyginimų, teismų valdžios finansavimo klausimais. Todėl neabejoju tuo, kad gerbiami Seimo nariai, suprasdami situacijos rimtumą teismų sistemoje, palaikys pokyčius šioje srityje“, – pirmąją pavasario sesijos dieną prisistatydama Seimo nariams sakė naujoji Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkė.

Paklausta, kokie darbai ir tikslai artimiausiu metu, būnant LAT pirmininke, bus prioritetiniai, doc. dr. D. Bublienė atsakė, kad ketina koncentruotis į Aukščiausiojo Teismo nutarčių kokybės, tikslumo, teisinių samprotavimų aiškumo ir praktikos nuoseklumo užtikrinimą. Be to ji pastebi, kad reikia stiprinti teismų komunikaciją.

„Socialinius ryšius, keitimąsi informacija vertinu kaip itin svarbius procesus, todėl šiai sričiai ketinu skirti ypatingą dėmesį – stiprinti tiek Lietuvos Aukščiausiojo Teismo komunikaciją su teismų bendruomene ir visuomene, tiek vidinę Teismo, kaip organizacijos, komunikaciją“, – teigia LAT pirmininkė.

Kasdieniame teismo darbe galutinis rezultatas itin susijęs su kokybiška ir efektyvia teisėkūra, todėl svarbu palaikyti bendradarbiavimą, aiškina doc. dr. D. Bublienė.

„Esu įsitikinusi, kad visoms trims valdžioms būtina bendradarbiauti siekiant surasti geriausių teisėkūros sprendimų asmenų teisėms užtikrinti, todėl ieškosiu tokio, teismų nepriklausomumo principo nepažeidžiančio, bendradarbiavimo formų.“

Doc. dr. Danguolė Bublienė Lietuvos Aukščiausiajame Teisme dirba nuo 2017 m., praėjusių metų  lapkričio mėnesį Lietuvos Respublikos Seimas paskyrė ją Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininke. Prieš tapdama teisėja doc. dr. D. Bublienė yra dirbusi advokate, Teisingumo bei Švietimo ir mokslo ministerijose. Teisininko kvalifikaciją D. Bublienė įgijo Vilniaus universitete, taip pat šitame universitete baigė doktorantūros studijas ir apgynė disertaciją vartotojų teisės apsaugos srityje.

Nuoširdžiai sveikiname kolegę Danguolę Bublienę!