Pradžia > Naujienos > Mokslininkai pristatė mokslinio tyrimo „Organizacinės, ekonominės ir teisinės prielaidos optimizuoti psichologinę pagalbą ekstremaliomis aplinkybėmis dirbantiems specialistams“ rezultatus

Mokslininkai pristatė mokslinio tyrimo „Organizacinės, ekonominės ir teisinės prielaidos optimizuoti psichologinę pagalbą ekstremaliomis aplinkybėmis dirbantiems specialistams“ rezultatus

Šių metų pradžioje pradėjęs plisti koronavirusas privertė Vyriausybę imtis griežtų prevencinių priemonių, siekiant apsaugoti žmonių gyvybes ir sveikatą. Vyriausybės taikomos priemonės yra susijusios su žmonių judėjimo laisvės varžymu, atskirų ūkinių veiklų uždraudimu, dėl ko verslo sektorius negauna pajamų, o darbuotojai darbo užmokesčio ar netgi netenka darbų. Žmonės taip pat yra skatinami likti namuose, vengti tiesioginio bendravimo su savo artimaisiais giminaičiais, draugais ir ypatingai bendravimo su vyresniojo amžiaus žmonėmis ir kt.

Vyriausybės taikomi apribojimai, didėjanti finansinė įtampa ir neapibrėžtumas dėl ateities, neabejotinai daro didelę įtaką visuomenės emocinei sveikatai ir psichologinei būsenai. Tokiu būdu Vilniaus universiteto mokslininkai, įskaitant VU Teisės fakulteto mokslininkus, atliko tyrimą, kuriuo buvo siekiama įvertinti padėtį, susijusią su psichologinės paramos visuomenei teikimu pandemijos metu.

Plačiau apie rezultatus čia. 

Antrasis straipsnis čia. 

Reportažas televizijoje čia. 

Tyrimą atliko Vilniaus universiteto mokslininkai – prof. Tomas Davulis; prof. Albinas Bagdonas, prof. Ligita Gasparėnienė, doc. dr. Rita Remeikienė ir dokt. Evaldas Raistenskis, kuris buvo finansuotas Lietuvos mokslo tarybos, projektas „Organizacinės, ekonominės ir teisinės prielaidos optimizuoti psichologinę pagalbą ekstremaliomis aplinkybėmis dirbantiems specialistams“ (Nr. P-COV-20-26).